Hoppa till huvudinnehåll

En dag för alla seniorer

4 oktober 2023 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I år är det 30 år sedan den första Äldredagen anordnades - då var det i något mindre format. Måndagen den 9 oktober är det dags igen för Äldredagen 2023 på Konsert och kongress.
Ett seniorpar står ute i fint höstväder, har yttarkläder på sig, tittar in i kameran och ler.

Foto: Mostphotos

Åsa Tåhlin är en av två samordnare för Äldredagen. Hon arbetar som kulturarbetare på Kultur och fritid för äldre och förberedelserna är i full gång för årets stora dag för Linköpings seniorer:

– Som samordnare håller jag i alla trådar. Jag har sammankallat planeringsgruppen till våra möten och tillsammans satte vi årets tema för nästan ett halvår sedan. Jag är kontaktperson för våra utställare men finns även till för frågor och funderingar från våra äldre som inte är vana digitala användare och har svårt att ta del av informationen som finns på exempelvis vår webbplats.

Hitta nya intressen

Förutom föreningslivet så finns det inte jättemånga mötesplatser för seniorer menar Åsa:

– Vi vänder oss inte bara till äldreboenden utan till alla seniorer, även de som bor hemma. Vi vill att de ska kunna ta del av det stora utbud som faktiskt finns för den här målgruppen. Att hitta nya intressen och nätverka även i en högre ålder. Under dagen kommer du bland annat kunna lära dig mer om släktforskning, prata med Överförmyndarenheten om du är intresserad av att bli god man och ta del av ett femtiotal andra utställare.

Äldredagen genomförs på uppdrag av äldrenämnden, det är i grunden deras uppdrag att dagen arrangeras varje år. Den första Äldredagen genomfördes 1993 och har sedan dess varit ett återkommande inslag i seniorernas kalendrar. Uppehåll gjordes 2020 på grund av pandemin och 2021 genomfördes den digitalt från en studio.

– Förra året var det omkring 3 000 besökare och vi hoppas på en lika bra uppslutning i år. Det finns två jättebra och inspirerande föreläsare som jag tror kommer att locka och ett fartfyllt musikprogram med låtar från 50- och 60-talet.

Röda mattan såklart!

Åsa kommer själv att befinna sig på scen tillsammans med sina kollegor och artisten Stefan Wikström som är utsedd till Sveriges Elvis. Musik och glädje kommer att genomsyra dagen menar Åsa:

– Du kommer att mötas av musiker redan i entrén som spelar för dig, så du känner dig välkommen. Såklart kommer röda mattan att vara utrullad!

Mer information om dagens program, föreläsare och lunchmeny kan du läsa här:

Text: Alexandra Cardenbäck

Senast ändrad den 2 oktober 2023

Senaste nytt

Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?
Vårdförbundet varslar om utökad blockad
Ändring av hantering av betalningspåminnelser