Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ett golv för framtiden

25 maj 2021 | Kommun & politik, Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I sommar, med start den 7 juni, ska stadsbibliotekets golv slipas och behandlas. Det har det förtjänat.

Den stora bokhallen mitt i biblioteket. Den ljusa delen av golvet är testslipad.

Golvet är en viktig del av bokhallens utseende som domineras av naturmaterial och är tänkt att ge känslan av att vandra i en ljus skog. Gunnar Elfström, före detta stadsantikvarie och känd Linköpingsskildrare, var med på invigningen:

– Golvet är en av detaljerna som lyfter bibliotekshallen. Det är så genomtänkt med det här ljusa, fina golvet.

5000 par fötter om dagen

Men även om golvet är gjort för att slitas av femtusen par fötter om dagen sätter de och årliga oljebehandlingar spår. Golvet har mörknat och är på sina ställen nästan svart. Det är dags för en uppfräschning.

Stadsbiblioteket under byggnationen år 2000. Foto: Stadsbibliotekets samlingar

Magnus Sundqvist är fastighetsförvaltare på Lejonfastigheter. Han och hans kollegor har ägnat ett och ett halvt år till att utreda hur underhållet ska ske på bästa sätt. En del av arbetet har skett genom att provslipa och testa effekten av olika oljor och lacker. En stor sådan provyta finns där den engelska skönlitteraturen annars står. De har även arbetat med mindre provbitar. Nu ska pigmenteringen bli rätt.

– Det är ett väldigt stort trägolv. Ett av de största som finns, åtminstone i Sverige. Det kräver att vi tar hand om det på ett bra sätt. På lång sikt men även på kort sikt som till exempel hur vi städar, säger han.

Här har golvet varit skyddat och har därför en annan ton.

Sveriges största trägolv

När biblioteket invigdes för 21 år sedan sades det vara Sveriges största trägolv. Femtusen kvadratmeter massiva trätiljor, varav tretusenfemhundra sammanhängande. Träslaget är amerikansk vitek, ett material som annars främst förknippas med likkistor.

Gunnar Elfström ser den stundande golvrenoveringen som ett bevis på att man är rädd om det vackra biblioteksrummet:

– Det är sällan som en byggnads alla detaljer är så genomtänkta och genomdiskuterade som de är i detta fallet. Jag gläds storligen över att golvet bevaras.  

– I sommar kommer huvudbibliotekets fina trägolv att få en nystart. När vi åter öppnar kommer vi att mötas av ett mycket vackert ljust golv. För dem som kommer ihåg det ursprungliga golvet så kommer det att vara som en tidsresa och för övriga vara något att låta ögonen njuta av, säger bibliotekschef Marie Sääf.

 

Text: Urban Jarvid
Foto: Matilda Ahl

 

Besök närbiblioteken i sommar  

Under perioden som golvet renoveras kommer huvudbiblioteket att vara stängt. Det kommer finnas möjlighet att hämta reservationer och återlämna böcker i huvudbibliotekets foajé mellan klockan 10-16 måndag-fredag. Även Tidningshyllan kommer att vara öppen dessa tider.

Öppna bibliotek i sommar kommer att vara: Agora, Berga, Ekholmen, Lambohov, Ljungsbro och Ryd.  

Information om öppettider och service hittar du på bibliotekets webbsida.