Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen på besök för att lära av Linköping

5 mars 2024 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I november 2023 blev det klart att Linköping är vinnare i tävlingen iCapital och utsedd till Europas mest innovativa stad. Nu är EU-kommissionens direktörer på besök för att se och lära av Linköping.
Vandring i Vallastaden

På rundvandring i Vallastaden. Från vänster Jorge Canovas Montoya och Jean-David Malor, båda från EU-kommissionen, samt Katrin Englund och Erik Åqvist, båda från Linköpings kommun.

iCapital är EU-kommissionens pris för städer med goda exempel på nytänkande arbetssätt och tekniker för att möta samhällsutmaningar. I november 2023 vann Linköping som första svenska stad priset The European Rising Innovative City, kategorin för städer med upp till 250 000 invånare.

Nu ska 2024 års upplaga av tävlingen invigas genom en ceremoni från Linköping. På plats finns därför Jean-David Malo och Jorge Canovas Montoya från EU-kommissionen den 4-5 mars. Utöver invigningen kommer de att åka runt i Linköping och ta del av några av de projekt och idéer som gör Linköping till Europas mest innovativa stad. Det blir till exempel studiebesök hos Tekniska verken, rundvandring i Vallastaden och middag med landshövdingen.

– Vi hoppas att när de åker härifrån känner de, wow, vilken stad, säger Malin Ljung, utvecklingsstrateg på Linköpings kommun.


Rundvandring vid universitetet.

European Innovation Council and SME's Executive Agency är kommissionens organisation med ansvar för att främja innovation och företagande. Dess huvudsyfte är att hantera och genomföra EU-program för innovation och stödja SMEs för att främja tillväxt, konkurrenskraft och entreprenörskap inom Europeiska unionen. Enheten består av cirka 800 medarbetare. Jean-David Malo är direktör för enheten.

EU-kommissionen har utsett Linköping till Europas mest innovativa stad. Tack vare våra banbrytande innovationer och världsledande forskning är Linköping en förebild för hållbar utveckling.

Universitetet, kommunen, civilsamhället och näringslivet går hand i hand för att göra idéer till verklighet och skapa en bättre morgondag. I hjärtat av allt detta står Linköpings kommun som en möjliggörare, med ett starkt fokus på att öka livskvaliteten för stadens invånare.

I Linköping är framtiden inte bara en vision – den är ständigt närvarande.

Text och bild: Evelina Restrup

Senast ändrad den 5 mars 2024

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall