Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Mer fokus på närproducerad skolmat

22 september 2020 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Mer lokalt och regionalt producerad mat, kvaliteten på råvarorna höjs och menyerna ska bestå av tre huvudkomponenter per dag. Nu blir det fokus på närproducerat, höjd kvalitet och matglädje i Linköpings kommuns förskolor och skolor.

Foto: Genrebild Linköpings kommun

Det nuvarande avtalet för måltidsservice med Kost & Restaurang, som gäller för kommunala förskolor och skolor i Linköpings kommun, löper ut 2020-12-31. Allians för Linköping tillsatte därför en politisk referensgrupp förra året som, fram till nu, har arbetat med att revidera avtalet och kravspecifikationen för måltidsservice inför kommande avtalsperiod. Ett arbete som nu är färdigställt och kan presenteras.

– Det är viktigt att skolmaten är god, nyttig och ser inbjudande ut. Bra skolmat påverkar barnens inlärning, utveckling och medför att eleverna orkar mycket mer, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Ekologiska produkter

Kraven ökar på ekologiska produkter till att nu även innefatta citrusfrukt, mängden vatten i fågelprodukter minskar, höjda krav gällande animaliska produktgrupper och på regionalt producerade produkter/ livsmedel. I övrigt har även kravspecifikationen en tydligare hänvisning till Livsmedelverkets rekommendationer.

– Bra kost är viktigt för en bra skolgång. Med detta avtal fortsätter vi på den inslagna vägen med bättre kvalitet och fokus på lokalt producerade råvaror, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Avtalsperioden föreslås vara tre år med rätt för beställaren att förlänga avtalet med 1 + 1 år.

"Höjer ambitionsnivån"

– Vi höjer ambitionsnivån för hur mycket av maten som ska vara lokalt, regionalt och svenskproducerat. Det blir riktigt bra mat för våra elever, och gynnar företagande inom gröna näringarna, vår krisberedskap och hållbarhet säger Trine Vikinge (C), ledamot i barn- och ungdomsnämnden och referensgruppen för nytt kostavtal.

I övrigt ställs fortsatt kravet på att det dagligen ska serveras tre rätter, varav minst ett vegetariskt alternativ, i skolorna. I förskolan serveras även fortsättningsvis endast ett alternativ dagligen.

– Med höjda och skärpta krav för animaliska livsmedel och ett lyft av vegetariska måltider säkerställer vi en hållbar och näringsriktig kost för alla, oavsett vad man äter, säger Linnea Jägestedt (M), ledamot i bildningsnämnden och referensgruppen för nytt kostavtal.