Hoppa till huvudinnehåll

Fusket och brottsligheten du inte ser

27 november 2023 | Kommun & politik, Brottsförebyggande och trygghetsskapande
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Du förutsätter säkert att maten på restaurangen är fräsch, att spilloljan från din bil på verkstaden inte hamnar i avloppsvattnet, och att betalningen på nagelsalongen inte går rakt ner i chefens ficka. Tyvärr ser inte verkligheten alltid ut så. Därför gör Linköpings kommun återkommande kontroller av företag, tillsammans med flera andra tillsynsmyndigheter.
I gemensamma insatser deltar bland annat kommunens livsmedelsinspektörer, Arbetsmiljöverket och polisen.

foto: Björn Öberg

Det kallas för LOS, lokal operativ samverkan. Ungefär en gång i månaden träffas kontrollanter från Linköpings kommun, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket och andra myndigheter för att tillsammans med polisen göra oanmälda besök hos företagare i olika branscher i Linköping. Polisen är med, både av säkerhetsskäl och för att leta efter eventuell brottslighet.

---

Klockan 09.10, en dag i november. Något försenat hälsar polisen David deltagarna välkomna till dagens insats. Ett 30-tal personer sitter i en möteslokal på Garnisonsområdet i Linköping och lyssnar uppmärksamt på insatsledaren. Några jobbar med kontroller för kommunens räkning. Ett tiotal av dem är poliser, varav några tillhör gränspolisen. En spänd förväntan finns i rummet, men de flesta har varit med förr och vet vad som väntar. Efter en presentationsrunda och några individuella önskemål om hur besöken ska gå till så tar sällskapet plats i två stora polisbussar och några bilar, och rullar mot dagens första adress, en bilverkstad i utkanten av centrala Linköping.

---

Emelie jobbar som miljöskyddsinspektör på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Linköpings kommun och har sedan ett par år tillbaka en samordnande och drivande roll i att LOS-insatserna blir av. Tillsammans med polisen gör hon en plan och bjuder in de andra parterna inför kommande insatser. Kommunen har stora möjligheter att styra vilka verksamheter som ska besökas, men alla myndigheter kan komma med önskemål.

– Vi från kommunen brukar bland annat titta på hantering av livsmedel, hantering av miljöfarliga ämnen, om verksamheten stämmer överens med vad bygglovet säger, eller om man lever upp till tillstånden att få sälja alkohol eller tobak, berättar Emelie.

“Ett hot mot demokratin”

Det grundläggande syftet med insatserna för alla deltagande tillsynsmyndigheter är att motverka både osund konkurrens och i förlängningen organiserad brottslighet. De företagare som sköter sig och följer lagar och regler, ska inte behöva konkurrera om kunder med de som inte sköter sig, och därmed kan ha lägre priser. Många oseriösa företagare drar sig inte heller för allvarlig brottslighet, som att bedriva människohandel genom att utnyttja personer som arbetskraft, som befinner sig illegalt i Sverige. Gängkriminella driver företag för att tvätta pengar, sälja stöldgods, och lura kommuner och myndigheter på bidrag. Insatserna mot detta på lokal nivå görs inom ramen för ett regeringsuppdrag mot arbetslivskriminalitet, där nio statliga myndigheter ingår.

– Fusket och den grova organiserade brottsligheten på arbetsmarknaden är ett hot mot vår demokrati. Att bekämpa det i Linköping var ett av våra löften när vi presenterade vår politik för den här mandatperioden. Vi ska göra det genom att öka våra kontroller och tillsyner inom LOS. Linköpingsborna behöver samtidigt hjälpa till genom att inte gynna de här företagen som kunder, säger Mari Hultgren, ordförande i bygg- och miljönämnden (S).

Polisens tips för att inte bidra till arbetslivskriminalitet

  1. Var uppmärksam på tecken som kan peka på att den som utför tjänsten är utnyttjad
  • Kan personen tala/göra sig förstådd av sin omgivning förutom sin arbetsgivare/uppdragsgivare?
  • Verkar det som att personen är ”övervakad”, och/eller i beroendeställning till någon i närheten?
  • Var nyfiken, intresserad, ställ frågor som ”var kommer du ifrån, hur länge har du varit i Sverige?
  1. Fundera på om priset är rimligt
  • Jämför flera företags priser för att få en bild av vad som brukar gälla i branschen. Om du erbjuds ett pris som är markant lägre, fråga företaget varför.
  • Ett för branschen ovanligt lågt pris kan betyda att företaget inte följer lagar och regler, till exempel genom att inte betala skatt eller att företaget utnyttjar anställda eller andra utförare.
  1. Be om kvitto
  • Bokföringsskyldighet innebär att den som driver ett företag måste bokföra alla affärshändelser och se till att det finns verifikationer för alla bokföringsposter, till exempel dagsrapporter från kassasystem. All bokföring måste också sparas i sju år. Den som inte gör detta korrekt kan dömas för bokföringsbrott.
  1. Se till att den du anlitar för att utföra tjänster har en F-skattsedel
  • Anlita näringsidkare med F-skattsedel. Då vet du att företagaren sköter sina inbetalningar av skatter och avgifter. Namn, adress och person- eller organisationsnummer ska finnas med på handlingarna för att uppgiften om F-skatt ska gälla.
  • Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar. Betala inte kontant.
  • Se till att betala till ett företagskonto.

– Myndighetssamverkan är en förutsättning för att motverka brottsligheten på arbetsmarknaden och mot den organiserade brottsligheten. Tillsammans blir vi ganska starka. Kommunen genomför själva en hel del vardagliga kontroller med goda resultat, men det är vid myndighetssamverkan som vi ser ännu kraftfullare effekter där vi kan använda oss av respektive myndighets "muskler", läs regelverk, säger Joakim Jäderstig biträdande säkerhetschef vid Linköpings kommun.

Joakim kommer närmast från Polismyndigheten där han arbetat i myndighetssamverkan som operativ samordnare mot organiserad brottslighet under flera år. I kommunen kommer han fortsatt arbeta mot organiserad brottslighet där välfärdsbrottslighet kommer vara ett bland flera fokusområden. Företag och bolag används inte sällan som brottsverktyg för att tillskansa sig eller möjligen tvätta pengar, varför kontroller är ett nödvändigt verktyg för att motverka brottslighet på arbetsmarknaden.

Smuts och oreda i bilverkstad

Klockan 09.53. Hela sällskapet med poliser och kontrollanter stannar till och kliver ur fordonen, ett kvarter bort från bilverkstaden som ska få besök. Det finns uppgifter om att verkstaden har en utgång på baksidan och några av poliserna tar position för att kolla att ingen smiter ut bakvägen när besöket är ett faktum, vilket kan hända under en LOS-insats. Övriga går in i lokalen från entrén, och ägaren får avbryta jobbet med en gammal Passat.

---

Besöket tar en stund. Kontrollanterna får kryssa fram mellan bildelar, maskiner och allsköns bråte när de ser sig om i den lilla lokalen. Kommunens kontrollanter reagerar på golvbrunnen, och vad som kan hamna där, och hur verksamheten hanterar miljöfarligt avfall. Finns det risk att giftiga ämnen kommer ut i avloppsvattnet? Källaren är knökfull med däck. Det är smutsigt och rörigt.

 

Det är inte helt lätt att få en överblick över alla grejer nere i källaren. Emelie och Johanna undersöker dunkar och förvaringsutrymmen.

Kontrollanterna ställer sig på kö för att prata med mannen som driver verkstaden. Johanna, som är miljöskyddsinspektör för kommunen, påtalar flera brister när det är hennes tur. Hon har hittat flera omärkta dunkar med oklara vätskor. Kemikalier och farligt avfall hanteras inte på ett säkert sätt. Mannen blir upprörd och höjer rösten.

– Det går inte att följa lagen! Jag stänger och går på socialen i stället! säger han.

– Lyssna på mig så ska jag förklara vad du behöver göra, säger Johanna på ett lugnt och tydligt sätt. 

Poliser finns hela tiden nära till hands för att stötta myndigheternas personal. Mannen blir tillsagd av kommunen att städa och röja, men också att det måste dokumenteras att det miljöfarliga skräpet har tagits omhand på rätt sätt hos en godkänd mottagare. En kontrollrapport med information om avvikelser från lagstiftningen på tio punkter upprättas, där det framgår vad han behöver göra, och att det kommer att bli ett återbesök. Mannen mjuknar lite och lovar att han ska försöka städa. 

 

 

Johanna får ägna en del tid till att dokumentera och anteckna. Polisen hittar prylar som skulle kunna vara stöldgods. De letar serienummer på en båtmotor, en röjsåg och en betongkap för att söka i register över stulna föremål.

När alla myndighetsrepresentanter har fått ställa sina frågor, och kanske meddelat brister, sitter de upp i fordonen för att rulla mot nästa arbetsplats. Det blir en del prat, kontrollanterna emellan. “Hittade ni något?” Men det råder till stor del sekretess mellan myndigheterna, så inga detaljer avslöjas.

Tidvis en hotfull arbetsmiljö

Klockan 11.15 i utkanten av Linköping. Polisbussarna rullar först in på grusplanen där en företagare erbjuder både bilreparationer, tunga transporter och entreprenadarbeten. Mönstret upprepar sig, kontrollanterna går runt och tittar i och utanför lokalerna i väntan på sin tur att prata med ägaren. Arbetsmiljöverket vill se besiktningsprotokoll för lyftanordningar, kommunen konstaterar att företaget numera har en bra tvättanordning för däck. Ägaren svarar vänligt på alla frågor, kanske för att poliser står i närheten.

---

– Vi är ute och gör kontroller mer eller mindre varje dag, året runt, men för det mesta åker vi förstås utan sällskap av polis. Det är inte alltid så att man bemöts särskilt trevligt eller tillmötesgående när vi kommer från kommunen, säger Emelie.

Ibland kan det bli hotfullt utan sällskap av polis. På grund av det ganska utsatta uppdraget har vi valt att inte ha med efternamn på medarbetarna i texten.

Kommunen som arbetsgivare har jobbat mycket med kompetenshöjning när det gäller att förebygga hot och våld och otillåten påverkan.

– Vårt arbetsmiljöarbete fortsätter att uppdateras och tryggheten för våra inspektörer är otroligt viktigt för oss, säger Maria Pihlajärvi som är enhetschef för livsmedelskontrollen, samt ansvarig chef för LOS på miljöavdelningen.

På just den här arbetsplatsen har det tidigare funnits en hel del brister. Nu hade ägaren rättat till flera problem som påtalats vid tidigare besök, men fortfarande fanns det saker som behöver åtgärdas.

 

Det går åt två polisbussar och flera bilar för att få med alla deltagare.

Sällskapet bryter för lunch.

Omärkt mat i restaurangens frys

Klockan 13.25. Dags för besök på en snabbmatsrestaurang i centrala Linköping. Skatteverket ber alla att avvakta en liten bit bort. De vill inleda en kontroll utan övriga myndigheter närvarande. Någon i sällskapet tror att det kan hänga ihop med ett tips som har nämnts om att kunder ombeds swisha till ägarens privata nummer och att inte lämna kvitto. Strax efter kommer övriga kontrollanter fram till lokalen.

---

Livsmedelsinspektören Thérése tar snabbt på sig skyddskläder i form av en rock och en mössa, och går sedan vant in bakom disken och in i köket. Det här är hennes fokusområde.

– Det är ganska hög temperatur här, säger Thérése till mannen som tillreder maten, och håller fram en termometer där det finns byttor med grönsaker och såser.

 


Thérése mäter temperaturen och tipsar om att såserna hålls fräschare om byttorna inte är fulla.

Hon ber mannen visa runt bland kylar och frysar och frågar hur deras rutiner ser ut för att hålla maten fräsch. Det är halt på golvet i köket av matfett. I frysarna finns en hel del omärkt mat, och över diskhon är det ett hål i taket där skadedjur skulle kunna ta sig in. Thérése skriver i sin rapport att detta ska följas upp vid nästa kontroll.

Abrupt slut på insatsen

Klockan 14.20. Nästa restaurang, nu i utkanten av Linköping. Här har flera myndigheter sett brister tidigare. Kommunen har skickat förelägganden på både mejl och vanlig post, men de tas inte emot. Mannen som jobbar där har svårt att svara på alla frågor från kontrollanterna, och ringer efter ägaren som strax kommer dit. Han är påtagligt upprörd över besöket.

---

Flera myndigheter upptäcker tydliga brister även den här gången. Arbetsmiljöverket påtalar att skyddsanordning saknas på en degblandare. Skatteverket ser allvarligt på att mannen som jobbar där inte har skrivits in i dagens personalliggare. Och polisen misstänker att det har hanterats narkotika i lokalen och ringer efter en hundförare med narkotikasökhund.

För kommunens del hittas det även i de här frysarna en hel del mat där det saknas etiketter som visar ursprung och vad det är för något. All livsmedel ska vara spårbar. Men en del annat är välordnat. I rapporten noteras bristande underhåll och rengöring av lokalen.

 

Poliserna Tobias och David var nöjda med dagens insats. I frysarna fanns omärkt mat.

Med anledning av misstänkt narkotikabrott vill polisen göra husrannsakan på en annan adress som är kopplad till ägaren. De behöver rikta sina resurser mot det uppdraget och hela LOS-insatsen får avbrytas. Som vanligt har sällskapet inte hunnit med hela listan på företag som skulle besökas den här dagen, men klockan har passerat 15.30. Nu fortsätter arbetet med att skriva rapporter och göra dokumentation av alla besök. Nästa månad samlas stora delar av gänget igen.

– Förhoppningen med de här besöken är att de ska leda till sund konkurrens. Folk ska veta att det finns en risk att bli påkommen och drabbas av böter eller krav på åtgärder. I värsta fall kan vi bli tvungna att fatta beslut om att stänga verksamheten, säger Emelie.

Vad är det värsta du har sett under en LOS-insats?

– Det har nog varit de här industrilokalerna, där folk bor i misär, och att de inte har någonstans att ta vägen. Helt enkelt blir utnyttjade av sina arbetsgivare och får sova på golvet, avslutar Emelie.

Text och foto: Björn Öberg

Deltagande myndigheter vid denna insats:

  • Linköpings kommun
  • Polisen, inklusive gränspolisenheten
  • Skatteverket
  • Arbetsmiljöverket 
  • Migrationsverket 
  • Jämställdhetsmyndigheten
  • Arbetsförmedlingen 

Andra myndigheter som kan ingå vid LOS-insatser

  • Kronofogdemyndigheten
  • Tullverket
  • Ekobrottsmyndigheten
  • Försäkringskassan
  • Räddningstjänsten
  • Åklagarmyndigheten

Senast ändrad den 9 april 2024

Senaste nytt

Snart dags för EU-val
Satsningar på säkrare trafik i Ljungsbro
Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?