Hoppa till huvudinnehåll

Här avslöjas årets kulturstipendiater och pristagare

17 december 2020 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I Coronapandemins spår behöver kulturarbetarna lyftas lite extra. Därför satsar Linköpings kommun på att på att göra årets tillkännagivande av kulturpristagare tillgängligt för en bredare publik.
Kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders och Gustaf Appelberg (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i festkläder

Kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders och Gustaf Appelberg (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i filmen där kulturpristagarna tillkännages.

- Vi vill att kulturarbetarna ska veta att vi ser dem, berättar Mårten Hafström, utvecklingschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Den 17 december går årets Kulturgille av stapeln – men denna gång digitalt. Den annars så festliga tillställningen där kulturarbetare samlas för att umgås, ha roligt och fira kulturpristagarna kan inte bli av. I år, när mycket blivit digitalt, satsar kommunen på att nå en bredare publik genom att publicera en video med pristagarna. Syftet har inte blivit mindre viktigt, något som Mårten Hafström, vill vara noga med att poängtera.

Uppmärksamma

Med filmen vill vi uppmärksamma de som gör gedigna insatser för vårt kulturliv, även i tider som dessa. Det är precis lika viktigt, om inte viktigare, att synliggöra både de som är up-and-coming och de som varit med i kulturlivet ett tag. De förtjänar att bli sedda och firade för deras insatser, berättar Mårten Hafström.
De honnörs- och kulturstipendier som sedan 1963 delats ut i Linköping fick för fem år sedan en ny tappning i form av Kulturgillet. Idén föddes vid en studieresa till Aarhus år 2016 där värdet av att uppmärksamma framgång inom kulturvärlden diskuterades. Man bestämde att bli bättre på detta, och att årligen samla Linköpings kulturvärld till en stor fest, Kulturgillet, där pristagarna uppmärksammas. Även ett nytt pris instiftades; Sven Lyra-priset.

Nya lösningar

Även i år får Kulturgillet en ny tappning. Årets digitala version kommer att fortsätta med det positiva upplägg som alltid legat till grund för evenemanget trots att det i år inte kan genomföras på det vanliga sättet. Mårten Hafström menar att det är så pass viktigt att fortsätta traditionen att det är en självklarhet att hitta nya lösningar i situationer som dessa.

-Vi hoppas på att nå ut ändå,trots att vi får göra det digitalt. Vi vill att kulturarbetarna ska veta att vi ser dem, trots ett minst sagt omvälvande år. De är kreativa själar som anpassar sig efter omgivningen och dess förutsättningar för att fortsätta driva kulturen framåt. Det får inte glömmas bort!

Sven Lyra-priset

Sven Lyra-priset kommer i sedvanlig ordning att delas ut i form av en purjolök. Denna minst sagt speciella tradition är till minne av poeten Sven Lyra som hade för vana att ta med sig en purjolök istället för en blomma på olika evenemang. Priset utformas av en konstnär som får göra sin egen tolkning av grönsaken. Årets konstnär är Linköpingsbon Thomas Edetun. Han är känd för bland annat sina tidigare motiv med Musse Pigg-öron.

Tidigare års Sven Lyra-pristagare går att beskriva som både rebelliska och banbrytande. En av dessa är Mika Gustafson som år 2017 fick ta emot priset tillsammans med en motivering om hennes förmåga att ifrågasätta makten hos den som står bakom kameran.
Det var jättefint att få ta emot pris, speciellt när det är i den hemstad där man vuxit upp. Det får även en viss påverkan på det framtida arbete man gör. Att ha fått möjlighet att vara på plats på Kulturgillet är härligt, det är en speciell energi där. Nu är jag väldigt nyfiken på vem som blir årets pristagare!

Se trailern till Kulturgillet 2020:

 

Faktaruta:

Varje år på Kulturgillet delar Linköpings kommun ut fem stipendier Två är kulturstipendier till kulturarbetare i början av sin karriär och tre är honnörsstipendier till mer erfarna kulturarbetare med fleråriga insatser. I samband med detta delas även Sven Lyra-priset ut till minne av kulturpersonligheten Sven Lyra. 

Senast ändrad den 17 december 2020

Senaste nytt

Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt
Ingen konflikt - parterna är överens
Gul varning för hårda vindar
Kommunal varslar om stridsåtgärder
Klipp häcken och öka säkerheten i trafiken