Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Här fylls lokalen med flipperspel

10 december 2019 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Arkadmaskiner, flipperspel och livemusik. I helgen är det dags för andra upplagan av Atomic Café.

Det är andra året i rad som Atomic Café anordnas. Foto: Kristoffer Dezsi

Den 13-15 december förvandlas kulturhuset Skylten i Linköping till en arkadhall med spelkultur i fokus. Tv-spelen har en ständigt växande betydelse både som uttrycksform och upplevelse i sig, men även som samlingsplats för många andra kreativa och kulturella uttryck så som musik, skådespeleri, manusskrivande och inte minst visuell konst och design.

– Med det här evenemanget vill vi bidra till att sätta spelkulturen på kulturkartan och delvis belysa dess framväxt ur ett retrospektivt perspektiv. Men självklart också bara bjuda på en riktigt rolig helg, förklarar projektledaren Kristoffer Dezsi.

 


Bandet Midnight Danger kommer att spela under helgen. Foto: Pressbild Midnight Danger

Över 30 stycken arkadmaskiner samt en handfull klassiska flipperspel tar plats i lokalen Klubben på Skylten under hela helgen. Men också andra uttrycksformer ryms i huset. Stockholmsbaserade artisterna Midnight Danger och Waveshaper, samt Linköpingsbaserade Monoseq, framför musik inspirerade av tv-spel i olika former under utvalda tillfällen av helgen.

– Midnight Dangers maffiga gitarrsolon över digitala syntar vill ingen missa, säger Kristoffer med ett leende.

Populärt med VR

Kristoffer berättar vidare om olika samarbeten och aktiviteter som kommer att äga rum under helgen. Till exempel hälsar Datamuseet på och gör pixelkonst med hjälp av pärlor, parallellt som representanter från konventproffsen NärCon är på plats och håller i en tävling i det populära spelet ”Super Smash Bros Ultimate” till Nintendo Switch och spelföreningen Sverok har med sig mängder av brädspel för besökarna att testa.

 

Virtuell verklighet, många gånger bara förkortat till VR, är på tapeten i många olika sammanhang – i allt från ren underhållning till forskning och neurovetenskap. Under arkadspelshelgen kommer det att finnas en VR-station på Skylten med ett par olika spel att prova på.

– Det är riktigt spännande och blir säkert väldigt populärt. Men i och med att vi ”bara” har en station så får man nog räkna med lite köer och väntetider just där, säger Kristoffer.

Fria spel och fri entré

Sedan länge har arkadmaskiner förknippats med tillgång till mynt och växel för att kunna spela. Och även om nästan alla maskiner på plats har just fysiska myntinkast så garanterar Kristoffer att det är fria spel som gäller på alla maskiner.

– Det kostar inget att spela och det är fri entré hela helgen, så lämna mynten hemma. Det som eventuellt kostar är om man är sugen på lite förfriskningar från caféet. Men där är det hur som helst kortbetalning eller swish som gäller.

Text: Mattias Grane