Hoppa till huvudinnehåll

Idrotten möter forskning

8 november 2024 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Hur skapar vi möjligheter för elitidrottare att kombinera sin idrott med studier? Det var frågan som diskuterades under torsdagen när Linköpings kommun och Linköpings universitet höll sin första träff i det nya samarbetsforumet “Idrotten möter forskning”.
Person knyter skor

Foto: Getty Images

Linköpings kommun och LiU Elitidrott på Linköpings universitet har tillsammans startat upp ett samarbete med fokus på att sprida forskningsbaserad kunskap som kan stärka elitidrotten. Under torsdagen hölls den första träffen på hotell Ekoxen tillsammans med RF SISU och nio gästande idrottsföreningar. Teman för kvällen var “Dubbla karriärer” och “Psykisk hälsa inom elitidrott”.

– Elitsatsande idrottare ska inte behöva välja mellan en ofta osäker idrottskarriär och att säkra sin framtid genom studier. Genom dubbla karriärer kan vi främja att fler kan fortsätta längre, säger Jan Lundgren, koordinator vid LiU Elitidrott.

– Det är viktigt att ta hänsyn till både risk- och skyddsfaktorer för elitidrottares prestation och psykiska hälsa över tid, säger Carolina Lundqvist, forskningskoordinator vid LiU Elitidrott. Att idrottare kombinerar elitidrott med studier kan både gynna idrottandet och förbereda dem för livet efter elitidrottskarriären.

Träff i samarbetsforumet

Foto: Jonas Pihl

På träffen föreläste Jan Lundgren, Carolina Lundqvist och Anette Philipsson från LiU Elitidrott. De presenterade aktuell forskning kring “dubbla karriärer” inom elitidrotten, något som resulterade i ett flertal reflektioner och diskussioner.

– Jag tyckte det var intressant att höra om hur vi inom idrottsföreningarna kan stödja elitidrottare till en balanserad livsstil, där idrottaren kan nå sina mål i både idrotten och studierna och upprätthålla hälsa och välbefinnande, säger Fredrik Gundmark från IF Seishin Kyokushin Karate som var besökare på träffen.

Forumet “Idrotten möter forskning” är tänkt att genomföras två gånger per år för att ge idrottsföreningar en möjlighet att kompetensutvecklas inom olika teman.

– Genom idrottsforskning kan vi dra lärdom och hitta nya vägar för att utveckla elitidrotten. Alla vinner på ett utbyte av kunskaper och erfarenheter, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun.  

Text: Eleonore Skoglund

 

Senast ändrad den 8 november 2024

Senaste nytt

Linköping i topp när det gäller service till näringslivet
Näringslivsdirektör Louise Felldin väljer att sluta
Linköping leder vägen med AI-pilot för bygglov
Nytt militärhistoriskt museum i Gamla Linköping
Så vill Linköpings kommun använda AI
Snart kommer sommar och sol - och Tinnis nya barnbad
Romernas nationaldag uppmärksammas
Efter besök i Ukraina: "Vi måste växla upp"
Nystartad fond ger klimatarbetet extra skjuts
Nytt boende för framtidens arbetsliv