Hoppa till huvudinnehåll

“Jag är stolt över att vara lärare”

19 december 2022 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Det behövs fler lärare menar Marie-Louise Wertman på Bankekinds skola, men hon tycker att läraryrket får för lite positiv uppmärksamhet.

Marie-Louise Wertman är lärare på Bankekinds skola. Foto: Emil Nordin

– Jag har alltid tyckt om barn och att vara i lärande miljöer. Barn är spontana, roliga och påverkansbara och skolan är en stimulerande miljö att vara i. Jag hade själv några lärare under min skoltid som gjort avtryck på hur en bra lärare är. Jag vill vara en förebild och få eleverna att inse att skolan och kunskap är viktigt, kul och att man kan lära sig nya saker hela livet.

Marie-Louise Wertman har varit lärare sedan 1999. Hon har arbetat på flera skolor i Linköpings kommun under åren och de senaste två har hon tillbringat på Bankekinds skola som mentor i olika klasser och arbetslagsledare för lärarna på skolan.

Familjär känsla

– Jag tycker att Bankekinds skola är en pärla i Linköpings kommun. Vi får en familjär känsla, lär känna alla eleverna och de blir trygga och har goda möjligheter att lära sig mycket. Vi har dessutom gångavstånd till mycket fin natur där lärandet också kan förläggas, säger Marie-Louise.

Men att vara en liten landsbygdsskola kan, trots en idyllisk och småskalig karaktär, även innebära en del resursmässiga svårigheter.

– När sjukskrivningar uppstår är det svårt att få vikarier till oss. Ofta får vi veta på morgonen att en vikarie inte kommer och då blir det bråttom att lösa. Då får vi pussla och försöka göra det så bra som möjligt men det tär på personalen att gå in för varandra och jobba extra och avstå planeringar och möten. Men vi är väldigt lösningsfokuserade och hjälpsamma.

Viktigt med mentor

Utmaningen med kompetensförsörjning, både nu och i framtiden, är dock något som tyvärr spänner över hela utbildningsområdet.

– Jag känner en oro inför lärarbristen som råder. Jag hör talas om många lärare som slutar för att de inte orkar och klarar stressen och pressen. Dessutom får nyexaminerade lärare ofta ett jättetufft första år. Det är så viktigt att de får stöd och en mentor när de börjar. Jag skulle gärna driva ett projekt i kommunen som handlar om att behålla nyexaminerade lärare inom skolan, säger Marie-Louise.

Positiva berättelser

Marie-Louise menar att det också har betydelse vilka signaler man inom skolan sänder utåt.

– Det är viktigt att vi pratar gott om vårt jobb med vänner, familj och andra vi träffar utanför arbetet. Trots att det periodvis är väldigt slitsamt och stressigt finns så mycket som är bra.

– Jag känner mig stolt över att vara lärare. Jag tycker att det är ett ansvarsfullt och oerhört viktigt jobb som fler borde söka sig till. Vi utbildar elever som ska leva och jobba i en värld som vi inte vet hur den ser ut. Det är både häftigt, svårt och utmanande på samma gång. Jag vill gärna arbeta för att göra läraryrket mer attraktivt.

Text: Johan Hermansson

Nyfiken på hur det är att arbeta på Linköpings kommun?

Senast ändrad den 19 december 2022

Senaste nytt

Nytt militärhistoriskt museum i Gamla Linköping
Så vill Linköpings kommun använda AI
Snart kommer sommar och sol - och Tinnis nya barnbad
Romernas nationaldag uppmärksammas
Efter besök i Ukraina: "Vi måste växla upp"
Nystartad fond ger klimatarbetet extra skjuts
Nytt boende för framtidens arbetsliv
125 miljoner extra till välfärden – hamburgaren gör comeback i skolköken
Linköping satsar på klimatanpassning
Det hände på fullmäktige i mars