Hoppa till huvudinnehåll

Kasta inte ditt hushållsavfall i papperspåsar

3 augusti 2021 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Att människor kastar sitt hushållsavfall i papperspåsar är ett växande problem. Papperspåsarna går inte att knyta ordentligt och läcker. Det skapar problem både för sophämtarnas arbetsmiljö och vid Tekniska verkens optiska sorteringsanläggning.

Sedan plastskatten infördes på plastpåsar i matbutikerna har det lösa avfallet i hushållssoporna ökat. Tekniska verken i Linköping ser att allt fler använder papperspåsar som inte går att knyta. Det innebär att avfallet ramlar ur och ligger löst i soptunnorna. Dessutom kan lösa sopor lätt flyga iväg och hamna i naturen, och de kan dra till sig skadedjur som exempelvis råttor.

– Vi ser att det här är ett växande problem i Linköping, och vi vill nu värna om arbetsmiljön för de som hämtar soporna. Lösa sopor är ju minst sagt ganska äckligt och ohygieniskt och skapar dålig arbetsmiljö för de som hämtar dem. Soporna riskerar att blåsa omkring när soptunnorna töms, och det blir kladdigt med vätska som riskerar att stänka på personalen som tömmer soptunnorna. Sedan är det också så att lösa sopor förstör i vår optiska sortering, säger Jens Lövgren som är avfallsutvecklare på Tekniska verken.

Det här gäller i soptunnan: Kasta inte i lösa prylar. Knyt dubbelknut på alla påsar, både gröna påsen och påsen för restavfall. Gröna påsen ska endast användas till matavfall.

Påstips

Soppåsen

I soppåsen lämnas endast restavfall vilket är det som blir över efter källsortering. Exempel på restavfall är dammsugarpåsar, tops, blöjor, kattsand och hushållspapper.

Restavfallet läggs i en starkare plastpåse, så den inte går sönder när den hanteras. Rullar med soppåsar finns att köpa i de flesta matvarubutiker. Välj gärna en påse av återvunnen plast som inte är svart, men grå färg går bra. De svarta påsarna inte upptäcks av den sista kamerastationen i optiska sorteringen om de av misstag råkat följa med de gröna påsarna.

Gröna påsen

Allt matavfall sorteras i gröna påsen. Exempelvis matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och potatisskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump. De gröna påsarna sorteras ut och matavfallet blir till biogas och biogödsel.

Papperspåsar 

Papperspåsar lämnas till återvinning av pappersförpackningar när de är färdiganvända.

Tunna plastpåsar

Tunna plastpåsar för frukt och grönsaker ska inte användas som soppåsar, de tål inte hanteringen och går sönder i sopbilen eller i den optiska sorteringsanläggningen.

Svarta sopsäckar

Är både för stora och för tunga för att för att sorteras i sorteringsanläggningen och orsakar stopp i anläggningen.

 

Senast ändrad den 3 augusti 2021

Senaste nytt

Så gick granskningen av kommunens konferenser
Krogar i kamp mot knarket
Det hände på fullmäktige i april
Linköping i topp när det gäller service till näringslivet
Näringslivsdirektör Louise Felldin väljer att sluta
Linköping leder vägen med AI-pilot för bygglov
Nytt militärhistoriskt museum i Gamla Linköping
Så vill Linköpings kommun använda AI
Snart kommer sommar och sol - och Tinnis nya barnbad