Hoppa till huvudinnehåll

Kom och tyck till om Linköpings framtid

19 augusti 2019 | Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun växer som aldrig förr. Trenden visar en fortsatt befolkningsökning och pekar på att vår kommun om 40 år kommer att ha växt med nästan 90 000 invånare. Nu har Linköpingsborna tillfälle att tycka till om kommunens förslag på utvecklingsplan för ytterstaden, som är en vidareutveckling av strategierna i översiktsplanen som antogs 2010.

Illustration: Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Från den 9 september till 1 december 2019 kommer samråd att pågå för Linköpings kommuns förslag Utvecklingsplan för Linköpings ytterstad.

– Jag märker att det finns ett stort behov bland Linköpingsborna att prata om vart vår stad är på väg. Under hösten bjuder vi in Linköpingsborna att tycka till om kommunens förslag för ytterstadens framtid. Det känns viktigt och kul att i den här expansiva fasen bjuda in invånarna till dialog, säger Muharrem Demirok, kommunalråd med ansvar för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor och ordförande Samhällsbyggnadsnämnden.

Utvecklingsplanen är ett tillägg till Översiktsplan för staden Linköping. Kortfattat innebär förslaget att ytterstaden ska växa kring stadsdelscentrum och de stråk som knyter samman innerstaden med ytterstadens olika delar. På det viset skapas underlag för en blandad och mer innehållsrik stad, med flera knutpunkter. Att den nya bebyggelsen koncentreras till utvalda knutpunkter gör det också möjligt att tillvarata, förnya och utveckla ytterstadens viktiga grönområden och naturresurser. Förslaget innebär att stadens vägnät och trafiksystem utvecklas för en mer flexibel och hållbar användning. Den kommande befolkningsökningen innebär även att det behövs fler bostäder, mötesplatser och lokaler, samt ett större utbud av service och transporter.

Förslaget fokuserar på den byggda miljön och hanterar vissa frågor som saknas i översiktsplanen för staden Linköping. Teman är ytterstadens stadskvaliteter, social sammanhållning, hållbar livsstil, privat och offentlig service och grönstruktur.

Ett formellt beslut om samråd för Utvecklingsplan för ytterstaden fattas av kommunstyrelsen 20 augusti.

Text: Linnea Waldner

Tisdag 15/10 kl. 18-20.30 i Ekholmsskolans matsal

Tisdag 22/10 kl. 18-20.30 i Slestadsskolans matsal

Torsdag 24/10 kl. 18-20.30 i Tallbodaskolans matsal

Från samrådets start den 9 september finns förslaget att ta del av på Kontakt Linköpings besökskontor på huvudbiblioteket, i Berga och Skäggetorp, samt på Linköpings kommuns webbplats.

 

Senast ändrad den 20 augusti 2019

Senaste nytt

Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka