Hoppa till huvudinnehåll

Vill ha central station i staden

3 mars 2020
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun är positiv till att arbetet med Ostlänken genom Linköping går framåt, men understryker också att hela Ostlänken inklusive Linköping ska vara färdigställd 2035.

Det framgår av kommunens remissyttrande över Trafikverkets samrådsunderlag för Ostlänken genom Linköpings tätort.

– Det är mycket positivt att arbetet fortskrider, men också viktigt att tidplanen håller så att vi kan presentera ett förslag till lösning i slutet av detta år. Från kommunens sida är vi beredda att göra allt vad vi kan för att underlätta arbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Centralt belägen station

Kommunen anser att tidigare planläggning och ställningstaganden behöver vara ingångsvärden i Trafikverkets nu aktuella arbete. Till dessa hör att Linköpings station ska placeras centralt, strax öster om Stångån och att järnvägens passage ska utformas med en så liten barriäreffekt som möjligt.

På landsbygden öster om staden anser kommunen att Ostlänken ska samförläggas med Södra Stambanan förbi Tallboda och med E4:an förbi Linghem och Gistad.

Linköpings kommun är positiv till att Trafikverkets utredningsområde sträcker sig väster om Vikingstad. Man ser att det ger bra förutsättningar att hitta en bra lokalisering för passagen av Linköping och för en kopplingspunkt mellan stambanan och Ostlänken.

Linköpings kommun anser dock att utredningsområdets östra gräns bör justeras så den ansluter till järnvägsplan för Bäckeby-Tallboda.

Regionen är positiv

Även Region Östergötland har yttrat sig till Trafikverket. Liksom kommunen anser regionen att Ostlänken ska ha en central station i Linköping och att den nya stambanan ska byggas fram till väster om Vikingstad. Man menar att det gynnar kollektivtrafiken i regionen.

Via länken nedan går det att läsa kommunstyrelsens yttrande om Ostlänken.

Text: Claes Lundkvist

 

Senast ändrad den 4 mars 2020

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall