Hoppa till huvudinnehåll

Kontrollera din dricksvattenbrunn i översvämmat område

1 mars 2024 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Den senaste tidens snösmältning och återkommande regn har lett till höga vattenflöden och översvämningar vid flera sjöar och vattendrag i Östergötland. Om du har egen brunn och bor i ett översvämningsdrabbat område är det viktigt att du kontrollerar vattenkvaliteten i din brunn innan du använder vattnet.
En grusväg på landsbygden är översvämmad.

Foto: Evelina Restrup

Kulminerat

Snabb snösmältning och återkommande regn har lett till vattenmättade marker och höga flöden med risk för översvämning i flera sjöar och vattendrag i Östergötland, bland annat runt Svartån och Roxen vilket även påverkar Stångån. Under de senaste två dagarna har vattnet börjat sjunka i Roxen och risken för ökande vattennivåer har kulminerat. De mättade markerna gör att vattnet sjunker undan långsamt och att det därför kommer att ta tid innan vattennivåerna är tillbaka på normala nivåer. SMHI:s vädervarningar ligger kvar på gul och orange nivå över helgen.

Noga med dricksvatten

Vid en översvämning kan ämnen och mikroorganismer från omgivande mark spolas ner i grävda och bergborrade brunnar. Risken att det sker kan öka om marken runt brunnen är vattenmättad, som markerna i stora delar av Östergötland är just nu efter den snabba snösmältningen och tidigare regn. I översvämningsdrabbade områden bör du därför kontrollera om din dricksvattenbrunn är påverkad.

Rekommendation från Livsmedelsverket

Livsmedelsverket ger följande rekommendationer om det varit översvämning där du har din dricksvattenanläggning:

  • Använd inte dricksvattnet till dryck och i matlagning om du misstänker att förorenat vatten har spolats ner i din brunn eller samlats runt ditt ytvattenintag.
  • Använd inte dricksvattnet till dryck och i matlagning om det är tydligt färgat eller har tydligt främmande lukt och smak.

Kokning före användning av vattnet tar bort mikroorganismer men hjälper inte mot påverkan av skadliga ämnen som kan finnas i marken. Vänd dig till miljökontoret i kommunen för att få mer information.

Livsmedelsverkets information om dricksvatten vid översvämning:


Linköpings kommun fortsätter att bevaka översvämmade områden nu och när vattnet dragit sig tillbaka.

Tips vid skyfall och översvämning:

Senast ändrad den 1 mars 2024

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall