Hoppa till huvudinnehåll

Kulturskolan - 75 år av musik, konst och gemenskap

14 februari 2024 | Barn och unga, Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Kulturskolan i Linköping har alltid varit en viktig plattform för konstnärlig utveckling och social sammanhållning i staden. Nu fyller skolan 75 år och fortsätter i samma anda med en kulturskola för alla.
Man står med utsträckta armar framför Kulturskolan i Linköping

Anders Johansson, kulturskolechef på Kulturskolan. Foto: Evelina Restrup

Den 14 februari 1949 öppnade det som idag är Kulturskolan i Linköping på initiativ av Karl Danielsson, bror till författaren Tage Danielsson. Visionen var att främja ungdomars karaktärsutveckling genom musik. Skolan började i liten skala och delade då lokaler med grundskolor såsom Linné- och Folkungaskolan.

- På den tiden var det en renodlad musikskola, och så kallade musikfanjunkare från regementets musikkår undervisade innan det fanns utbildade pedagoger, säger Anders Johansson, kulturskolechef.

Sedan början av 2000-talet inkluderar verksamheten även dans, bild och teater och bytte då även namn från Musikskolan till Kulturskolan. Det finns en stark tradition av orkester- och körverksamhet i kommunen, vilket avspeglar sig i skolans profil. Anders berättar att de har orkestrar på alla nivåer och undervisar i alla traditionella västerländska musikinstrument. Som elev får man göra det man tycker är kul tillsammans med andra, med fokus på det sociala.

Ur Kulturskolans arkiv, fotograf Göran Billeson

En kulturskola för alla

Skolan erbjuder idag fritidsverksamhet för över 3000 elever. Nytt sedan årsskiftet är inkomstbaserad terminsavgift vilket innebär att även de med begränsad ekonomi har större möjlighet att bli elever.

- En utmaning som vi har är att nå alla samhällsgrupper. Kulturskolan är inte bara en plattform för konstnärlig utveckling utan främjar social sammanhållning och integration till exempel genom Kulturpuls, säger Karin Olanders, kultur- och fritidsdirektör.

Kulturpuls är inspirerat av El Sistema som ett led i att väcka intresse för kulturell verksamhet. El Sistema är en musikskola i Venezuela med syfte att ge barn och unga på gatan ett alternativ till kriminalitet och våld. I dagsläget samarbetar Kulturskolan med tre grundskolor i Berga, Ryd och Skäggetorp som får kultur på skoltid. Genom aktivt engagemang och samarbete strävar skolan efter att vara tillgänglig för alla, oavsett bakgrund eller ekonomiska förutsättningar.

Kändisar som gått på skolan

Varje år väljer ett antal elever att satsa på kultur genom eftergymnasiala studier. Några av dem har blivit yrkesverksamma i symfoniorkestrar både i Sverige och Europa. Skolan har även gett upphov till internationellt erkända talanger såsom musikern Lars Winnerbäck och filmkompositören Ludwig Göransson.

Anders, som går i pension i sommar efter nästan 25 år i verksamheten, menar att Kulturskolan är en grundpelare i Linköpings kulturliv. Han fortsätter:

- Jag tror att skolan kommer att finnas kvar i minst 75 år till som en viktig pusselbit i barn och ungas fritid. En förhoppning inför framtiden är att grundskolan och Kulturskolan ska samverka i större utsträckning så att kultur kan bli en naturlig del av undervisningen.

Firar hela året

75-årsjubileet kommer att uppmärksammas under hela året. Närmast på Kulturskolefestivalen den 25 maj i Gamla Linköping, där skolans verksamheter fyller dagen med en rad kreativa presentationer och framträdanden.

Text: Madeleine Tuomi

Senast ändrad den 14 februari 2024

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall