Hoppa till huvudinnehåll

Linköping anpassar platser för elever i behov av stöd

15 december 2023 | Kommun & politik, Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I en satsning för att stärka stödet för elever med särskilda behov gör Linköpings kommun om sin organisering av resursskolor och kommunövergripande särskilda undervisningsgrupper. Förändringen syftar till att förbättra stödet till elever med omfattande behov av särskilt stöd.
Förändringen möter det växande behovet av specialiserat stöd.

Foto: Getty Images

Med nyligen genomförda ändringar i skollagen planeras en omvandling av de kommunövergripande särskilda undervisningsgrupperna till resursskolor. Förändringen syftar till att skapa en mer anpassningsbar undervisningsmiljö genom omfördelning av platser baserat på individuella behov. Fokus kommer att ligga på att öka antalet platser för elever med autism och elever med normbrytande beteende, psykisk ohälsa och social problematik inom ramen för resursskolorna.

Med bakgrund i det tog barn- och ungdomsnämnden i går, den 14 december, ett beslut som strävar efter att möta det ökande behovet av specialanpassad undervisning och stöd, vilket förväntas gynna en mer inkluderande och mångsidig utbildning för alla elever. Resursskolorna kommer att erbjuda en anpassad lärmiljö med små elevgrupper och hög personaltäthet för elever i årskurs 1-9.

– Med det här beslutet startar vi en akutskola och utökar platserna inom resursskolorna. Det är ett viktigt första steg mot att ge elever med stora behov det stöd de behöver, säger Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Fler ska nå gymnasiebehörighet

De elever som nu går i de berörda resursskolorna/särskilda undervisningsgrupperna påverkas inte av beslutet. Berörda medarbetare kommer att informeras om dessa förändringar, och beslutet planeras att träda i kraft vid läsårsstarten i augusti 2024.

– Beslutet innebär att vi i högre grad nyttjar de platser som finns utifrån elevernas särskilda behov och målsättningen är att det kommer leda till att fler elever når gymnasiebehörighet, säger Christel Horsak, avdelningschef för grundskolan.

För att ytterligare förbättra stödet justeras även Bryggans verksamhet – som är en särskild undervisningsgrupp och som har akuta insatser för elever som har kvar sin ordinarie skolplacering. Bryggan utökas med fler platser och med en så kallad akutskola för att erbjuda snabb och temporär undervisning för elever i behov av akutstöd. Detta kommer att bidra till en flexibel och snabb insats för dessa elever på kort sikt.

Växande behov av specialiserat stöd

Förändringen kommer att möta det växande behovet av specialiserat stöd. Utbildningsdirektören får i uppdrag att se över resursfördelningen för de olika inriktningarna samt återkomma med förslag på utbyggnad av antalet platser. Uppdraget återrapporteras senast juni 2024.

En uppföljning av förändringarna kommer att göras och rapporteras tillbaka till barn- och ungdomsnämnden senast i december 2025 för att säkerställa att de avsedda målen uppnås och att elevernas behov tillgodoses på bästa möjliga sätt.

Senast ändrad den 15 december 2023

Senaste nytt

Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år