Hoppa till huvudinnehåll

Linköping är Sveriges mest jämställda idrottskommun

29 januari 2024 | Kommun & politik, Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Jämställdhet har en central plats i Linköping kommuns idrottspolitiska program. Så skriver affärstidningen Sport och Affärer i sin motivering till varför Linköping återigen har blivit utsedd till Sveriges främsta jämställdhetskommun.
Andreas Hagström med diplom

Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef i Linköpings kommun. Foto: Sören Andersson

Affärstidningen Sport och Affärer har för andra gången i rad utsett Linköpings kommun till Sveriges mest jämställda idrottskommun genom sin utmärkelse Sveriges främsta jämställdhetskommun. Juryn har bland annat tittat på hur träningstider är fördelade mellan kvinnlig och manlig idrott, hur de ekonomiska stödsystemen är utformade, hur kommunerna anpassar sina anläggningar, hur könsfördelningen ser ut inom föreningar och idrottsaktiviteter samt hur framgångsrik damelit kommunen har.

– Vi har på ett framgångsrikt sätt arbetat strategiskt med jämställdhetsfrågor, både långsiktigt och kortsiktigt. Jämställdhetsfrågorna stannar inte vid olika projekt utan tas med i kommunens struktur, stödsystem och kultur. Utmärkelsen ger oss motivation till att fortsätta vårt arbete, säger Lotta Bäckman (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Många förändringar

Kommunens idrottspolitiska program, Aktiv hela livet, har bidragit till många förändringar. Till exempel nya bidragsformer för att utveckla tjejidrott och strategier för att skapa jämställd användning av träningsanläggningarna och spontana idrottsytor.

– Vi har arbetat hårt för att erbjuda lika möjligheter för alla. Det här är ett bevis på att vårt arbete börjar ge resultat, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef på Linköpings kommun som tog emot priset den 24 januari på Gyldene Freden i Stockholm.

Text: Elenore Skoglund

 

Senast ändrad den 29 januari 2024

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall