Hoppa till huvudinnehåll

Linköping deltar i arbetet mot organiserad brottslighet

7 april 2021 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköping är en av fem kommuner som deltar i ett nationellt pilotprojekt för att motverka organiserad brottslighet. Målet är att stoppa bidrags- och assistansfusk inom välfärden genom stärkt samverkan.

Bidragsfusk är ett sätt för organiserad brottslighet att utnyttja välfärdssystemet. Foto: Mostphotos.

Pilotprojektet är en del av den myndighetsgemensamma satsningen mot grov och organiserad brottslighet. Syftet är att skapa en modell för ett utökat samarbete mellan de nationella myndigheterna och kommunerna i arbetet mot organiserad brottslighet. Arbetet leds av Polisens nationella operativa avdelning (Noa). 

Det är väldigt positivt att Linköping blivit utvald som en av fem pilotkommuner. Arbetet mot organiserad brottslighet, speciellt vad gäller bidragsbrott, är oerhört viktigt för Linköping. Vi har kommit en bit på vägen själva, men det är först när vi kan få till en effektiv samverkan med polisen och andra myndigheter som vi kan komma åt denna brottslighet på riktigt, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Upphandlingar ett riskområde

Målet med satsningen är att motverka och komma åt välfärdsbrott. Det kan till exempel handla om kriminella som ägnar sig åt näringsverksamhet, och som genom att kringgå lagar och regler missbrukar de skattefinansierade välfärdssystemen. Kommunerna spelar en viktig roll i att stoppa bidrags- och assistansfusket och att inte bevilja tillstånd till näringsidkare som ägnar sig åt organiserad brottslighet.

– Projektet är just nu i uppstartsfasen. Under ett första möte med Noa fick vi från kommunens sida redogöra för de riskområden som vi ser kopplat till organiserad brottslighet. Ett exempel är upphandlingar, där det finns risk för att företag med kriminella kopplingar kan försöka vinna ett avtal med kommunen, säger säkerhetschef Anders Fernemark.

En viktig del i arbetet är också att bryta den kriminella rekryteringen i ett tidigt skede. Där spelar skola och socialtjänst en viktig roll.

Förutom Linköping deltar kommunerna Södertälje, Örebro, Helsingborg och Uppsala i pilotprojektet.

Senast ändrad den 7 april 2021

Senaste nytt

Nytt militärhistoriskt museum i Gamla Linköping
Så vill Linköpings kommun använda AI
Snart kommer sommar och sol - och Tinnis nya barnbad
Romernas nationaldag uppmärksammas
Efter besök i Ukraina: "Vi måste växla upp"
Nystartad fond ger klimatarbetet extra skjuts
Nytt boende för framtidens arbetsliv
125 miljoner extra till välfärden – hamburgaren gör comeback i skolköken
Linköping satsar på klimatanpassning
Det hände på fullmäktige i mars