Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Satsning: Linköping vill få fler studenter att må bra

29 januari 2019 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Psykisk ohälsa bland studenter blir allt vanligare. Nu uppmärksammas den hjälp som finns att få inom kommunen.
Ledsen kvinna sitter på golvet

Flera undersökningar under de senaste åren visar att allt fler studenter mår psykiskt dåligt. Enligt den enkät som Ungdomsbarometern för Sacos studentråd presenterade hösten 2018, söker endast en av tio som mår dåligt hjälp. Även självmord bland studenter har ökat.

I Linköpings kommun finns dock hjälp att få – något som nu uppmärksammas lite extra. Den 31 januari mellan klockan 10-14 kommer verksamheterna MiniMaria, UngPuls och Arena Ryds herrgård att berätta mer om den satsning som kommunen gör för att få fler studenter att må bättre. Eventet hålls på kårhuset Kårallen, Campus Valla.

– Eventet är första steget i den satsningen. Förutom att visa vilken hjälp som erbjuds, är syftet med den här dagen att marknadsföra vad som finns att göra för studenter i Ryd, säger Ryds stadsdelssamordnare Eva Angbratt.

Ny mötesplats i Ryd

Mini Maria kommer att berätta om var studenter som mår dåligt kan vända sig, UngPuls ger förslag på olika fritidsaktiviteter och Arena Ryds herrgård kommer att marknadsföra den nya verksamheten, som återinvigs i slutet av sommaren.

– Vi har många planer för Ryds herrgård som kommer att bli en viktig mötesplats för både unga och gamla. Här kommer vi att bland annat erbjuda läxhjälp för barn och unga, språkcafé och ett fik. En perfekt plats för studenter att träffa nya människor eller att få en plats där man kan sitta och plugga, säger Alex Mbye, projektledare Arena Ryds Herrgård.

Under våren är fler aktiviteter för studenter inplanerade. Bland annat kommer Mini Maria att hålla en föreläsning kring temat psykisk ohälsa.

Text: Emmilie Engström