Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Martijns installation är med under Vinterljus

9 december 2019 | Kommun & politik, Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I ett minimalt rum på kulturhuset Skylten har han mängder av prylar samt halvfärdiga och färdiga projekt. En stol hänger i taket. Han är lärare och designer och en av dem som gör en ljusinstallation under vinterljus.
Martijn van den Bosch

– Jag älskar att ta fram idéer, säger Martijn van den Bosch. Martijn van den Bosch är möbeldesigner och inredningsarkitekt. Han är utbildad både i Holland och på Konstfack i Sverige. Han arbetar som lärare i design både på Maskingejörsprogrammet vid Linköpings universitet och på Liljeholmens folkhögskola.

När han ombeds att beskriva sig själv så säger han att han är ganska bra på idéer. Han är envis och flitig.

– Det är först på senare år som jag har dragit åt gestaltning och skapande.

Lego och honungsburkar

Martijn van den Boschs har en liten atelje´ på Skylten, men han har också tillgång till ett snickeri. I hans lokal är det fullt av saker, bland annat muttrar, skruvar, lego, honungsburkar och en motorsåg. I taket hänger en gungstol i stål med hjul monterade på medar. Framför en hylla står en cykel.

– Jag har cyklat mycket förut. Ett tag jobbade jag som cykelbud, berättar Martijn.

I en back i hyllan ligger målade ståljusstakar ordentligt nerpackade. De är gjorda av stålbitar som blivit över vid andra projekt.

Bordet vi sitter vid är ytterligare ett av hans projekt. Bordsskiva i trä är infogat i en blåmålad stålram. I varje hörn av bordet är en pall monterad som kan vridas för att passa in på olika sidor av bordet. Både bordet och stolarna står på hjul. Att utveckla idéer tar tid.

– Jag köpte en kilometer stål eftersom jag behövde det för att hitta lösningen på min idé.

Vinterljus

Bland allt annat som används i kreativa skapande processer finns det vit ledneonslang och en kabel att fästa den i, som ska användas till installationen i domkyrkoparken. Martijn ska göra sin installation i korsningen mellan Ågatan och Apotekaregatan.

– Jag föreställer mig att det ska bli som en teckning, fast i ljus. Det blir ett mönster mellan träden, lite av ett rum i parken.

Temat för årets vinterljus är rörelse. Martijn har valt att tolka det som spår i rymden och han har döpt sitt verk till ”Little bang”.  Verket ska bland annat symbolisera linjen mellan händelserna i en människas liv.

Mötesplatser

Förutom att arbeta som lärare tar Martijn fram idéer på beställning. Han har förutom möbler bland annat ritat Atterfallshus, (som får vara maximalt 25 kvadratmeter) och små villor.  Ett av hans projekt finns på Tallbodaskolan där han har gjort två paviljonger.

Det ena är en klätterställning med bord och stolar som omfamnas av ställningen.  Den andra är en inbyggd paviljong. Martijn vill att de ska kännas som mötesplatser.

– Jag tänkte att barnen själva skulle fantisera om vad det är. Det kan vara ett rymdskepp eller något annat.

Och så var det Martijns namn.

  – Min pappa är holländare. Men jag är faktiskt född i Italien och min mamma är svensk, förklarar han.

Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz