Hoppa till huvudinnehåll

Melodifestivalen engagerade Linköpingsborna

4 februari 2020 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Under förra veckan genomfördes Melodifestivalen för sjätte gången i Linköping. Resultatet blev en folkfest och ett stort engagemang från ideella organisationer, näringsidkare och Linköpingsbor.

Mellofesten på Stora torget på lördagen lockade över 12 000 personer. Foto: Visit Linköping

Under hela förra veckan kände Linköping av festivalfebern, men mest fokus låg på fredagen och lördagen. Förutom tre föreställningar av Melodifestivalen i Saab Arena med cirka 15 000 besökare genomförde SVT ett scenprogram på Stora Torget med barnfavoriter som Bolibompadraken, Labyrint och Sommarskuggan. Programmet, som lockade någonstans mellan 12 000 - 15 000 personer, kryddades med lokala inslag som Joyvoice, Kulturskolan och Regnbågsveckan.

– Det blev en kanonhelg med evenemang som passade många olika målgrupper, säger Anders Thorén, eventproduktionschef på Visit Linköping & Co.


Här är Melodifestivalens programledare tillsammans med artisten Sonja Aldén på Linköping kommuns välkomstfest på Konsert & Kongress på torsdagen. Från vänster Lina Hedlund, Linnea Henriksson, Sonja Aldén och David Sundin. Foto: Nordic Media, Patrik Jonsson.

Folkfest med kreativa tilltag

Att skapa en folkfest och stämning kring Melodifestivalen bygger på samverkan mellan många olika parter. Under veckan fylldes Linköping av kringarrangemang och kreativa tilltag från olika aktörer. Exempelvis arrangerade Agora i Skäggetorp en öppen scen på fredagen med allt från rap till Bollywood som lockade många deltagare. Funkisfestivalen genomfördes på Skylten och även S:t Lars Kyrka anammade veckans tema.

– Jättehärligt för oss i S:t Lars kyrka att vara med i festivalyran. Många har uppskattat våra melodier i klockspelet. Fredagens lunchmusik blev en succé med cirka 500 besökare, säger kyrkans organist Bo Ingelberg, som bjöd besökare på härlig stämning med bland annat Carola, Herreys och Jill Johnson i kyrkorgeltappning.

Schlagerbakelser, musikquiz på olika hotell och restauranger, schlagerkit till hyresgäster, samt träningspass på schlagertema var andra roliga inslag under veckan.

– Vi har sett ett stort engagemang under veckan från allt från föreningar till handel, skolor, fastighetsägare och restauranger. Det finns en oerhörd kreativitet i Linköping och Melodifestivalen är något som alla enkelt kan sluta upp kring, säger Viktoria Löfvenborg, projektkoordinator på Visit Linköping & Co, som koordinerat de olika kringarrangemang som funnits med i programmet under veckan.

Skapade extra arbetstillfällen

Sifforna pekar på att Linköpingsborna verkligen gick man ur huse och att besökare utifrån lockades till Linköping. Mätningar från Linköping Citysamverkan visade på en ökning med 70 000 besök i stadskärnan jämfört med motsvarande vecka förra året. De största hotellen mer än dubblerade sin beläggning jämfört med samma helg förra året och stadens restauranger fylldes till brädden. Förutom klirr i kassan för stadens näringsidkare gav Melodifestivalen också arbetstillfällen för Linköpingsborna och extrainkomster för föreningar.

– Att arrangera Melodifestivalen är något av en jobbmaskin. Bara i Saab Arena har totalt cirka 300 personer lokalt varit engagerade på olika sätt med att genomföra de tre föreställningarna i Saab Arena. Lägg därtill ett femtiotal personer som arbetat med de övriga arrangemangen i staden och alla de som jobbar på hotell, restauranger och i handeln, säger Anders Thorén. 


Här är artisterna som gick direkt till final. The Mamas och Robin Bengtsson. Foto: Visit Linköping.

Stad upplyst i Mellofärger

Många Linköpingsbor har nog förutom färgglada flaggor och vepor i staden också noterat belysning i Melodifestivalens färger runt om i Linköping. Bland annat var Saab Arena, Tornet och Trädgårdstorget extra färgglada, som en del i Tekniska Verkens, Linköpings kommuns och Visit Linköpings ljuskalender.

Charlotte Magnusson

Senast ändrad den 5 februari 2020

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall