Hoppa till huvudinnehåll

Välkända bolaget byter namn

25 februari 2020 | Näringsliv
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Kommunfullmäktige tog på tisdagen beslut om att byta namn på Science Park Mjärdevi AB till Linköping Science Park AB. Beslutet är ett steg i utvecklingen för att stötta det kunskapsintensiva och innovativa näringslivet, som i dag har sin koncentration i Mjärdevi.

Nu byter Science Park Mjärdevi AB namn och blir Linköping Science Park AB. Foto: Crelle Photography AB

– Vi ser att det är en växande del av näringslivet och att en stor del av framtidens jobb kommer att skapas inom denna del av näringslivet. Vi vill genom namnbytet signalera en helhet för kommunen och att öppna upp för en funktion som kan vara en möjliggörare för hela den innovationskraft som finns i techhubben Linköping. Linköping behöver arbeta resurseffektivt med sin kommunikation och platsmarknadsföring. Ett namnbyte är ett steg i rätt riktning, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping.

"Attraktionskraften ökar"

– Jag välkomnar utvecklingen. I takt med att Linköping och regionen växer och attraktionskraften ökar ställs högre krav på vår förmåga att koordinera och kommunicera vårt erbjudande till omvärlden, säger Lena Miranda, vd för Science Park Mjärdevi.

Science Park Mjärdevi grundades 1984, och har sedan dess vuxit upp till en innovationsmiljö som omfattar cirka 400 företag och 7000 anställda. Mjärdevi är granne med Linköpings universitet och har i dag den högsta koncentrationen av innovativa och kunskapsintensiva företag i Linköping.

2013 etablerades Vreta Kluster, en satsning på de gröna näringarna, som både är en fysisk innovationsmiljö såväl som ett kluster. För närvarande byggs en citynära innovationsmiljö, Ebbepark, som även kommer att omfatta bostäder, träningsanläggning och skola. I kommunen finns även planer på att utveckla en innovationsmiljö för materialföretag i anslutning till flygplatsen och Saab.

Ska förstärka Linköpings techprofil

– Parallellt med kommunens satsningar i fysiska innovationsmiljöer, har ett flertal klusterorganisationer initierats av Region Östergötland i syfte att förstärka regionens spetskompetenser inom ett antal områden. Just nu görs till exempel stora satsningar på jordbruk och life science. Denna expansiva utveckling ställer högre krav på koordinering och kommunikation kring erbjudandet. Satsningen på ett Linköping Science Park kommer att förstärka Linköpings techprofil både lokalt, nationellt och internationellt, säger Lena Miranda. Mjärdevi utgör en nod i det kommande Linköping Science Park och det var ju här allt började.

– Parken håller en av norra Europas främsta ICT-kluster. Och IT-branschen i Östergötland växte 2018 dubbelt så mycket som i riket i övrigt. Det är en enorm styrka när vi ska ställa om och konkurrenssäkra fler branscher. Vi bär på en stolt historia, men vi har också en fantastisk potential i vår framtid. Tillsammans med vårt systerbolag Sankt Kors, som bygger och utvecklar modiga miljöer och med regionens satsningar på framtidsbranscher, så är Linköping Science Park ett naturligt och självklart nästa steg, säger Lena Miranda.

Fredrik Larsson

Senast ändrad den 26 februari 2020

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall