Hoppa till huvudinnehåll

Nedspolat skräp skapar problem

19 november 2021 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Fredagen den 19 november är det Världstoalettdagen - en FN-dag som uppmärksammar den globala sanitetskrisen. Nästan två miljarder människor har inte tillgång till en toalett. Samtidigt tar många andra den för given och använder den till och med som papperskorg. I Linköping behöver vi ständigt påminna oss om att det bara är kiss, bajs och toalettpapper som ska spolas ner i toaletten.
En toaletstol och ett handfat på en toalett med grått kakel och klinker

Foto: Mostphotos

Vad har hushållspapper, våtservetter, tops, bindor, blöjor, snus, hår, tandtrådsbyglar, gasbindor, strumpbyxor och kläder gemensamt? Jo, det är exempel på skräp som Linköpingsborna fortsätter att spola ned i toaletterna. Hela 300 ton skräp rensades bort ur avloppsvattnet förra året.

- Skräpet som spolas ner skapar problem både i våra pumpstationer, i avloppsledningarna och på reningsverken, säger Camilla Johansson, miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping.

Om det blir stopp i ledningar och pumpar kan det orsaka översvämningar som gör att orenat avloppsvatten släpps ut till vattendragen.

Vår viktigaste råvara

- Skräp som innehåller olika kemikalier kan inte alltid renas bort i reningsverket och då följer det med tillbaka ut i naturen och till Stångån och Roxen där det renade vattnet släpps ut. Det är alltså bara kiss, bajs och toapapper som hör hemma i toaletten – inget annat.

- Vi måste vara rädda om vattnet som är vår viktigaste råvara. En papperskorg i badrummet är ett enkelt sätt att se till att det blir lätt att göra rätt, säger Camilla Johansson.

Detta är rätt att spola ner i toan:
Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor.
Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten.

Inget annat ska spola ner i toaletten, det vill säga inte hushållspapper, våtservetter, pappersservetter, bindor eller tamponger.

Senast ändrad den 19 november 2021

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall