Hoppa till huvudinnehåll

Nu blir det rökfritt på fler platser i Linköping

13 juni 2019 | Kommun & politik, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nu ska fler utomhusmiljöer bli rökfria. Från och med den 1 juli träder en ny tobakslag i kraft. Syftet med lagen är att minska rökning och därmed även minska tobaksrelaterade sjukdomar.

Foto: Mostphotos

Med lagen ska allmänna platser bli mer tillgängliga för personer som av olika skäl inte vill eller bör utsättas för tobaksrök. Lagen ska minska den sociala exponeringen och därmed avnormalisera rökning. Både cigaretter, snus och liknande produkter samt e-cigaretter och vattenpipor omfattas.

– Jag ser absolut fördelar ur ett hälsoperspektiv på sikt, säger Inger Alf Johansson, avdelningschef på Miljökontoret på Linköpings kommun.

När lagen träder i kraft blir det förbjudet att röka utomhus i anslutning till kollektivtrafik, restauranger och servering, vid idrottsplatser och lekplatser samt vid entreér till myndighetslokaler och offentliga lokaler.

Ansvaret för att rökförbudet följs ligger på den som äger eller på annan grund disponerar över en lokal eller ett område utomhus. Man ska därför vända sig direkt till den ansvariga verksamheten om man ser brister.

– Det är Bygg- och miljönämnden som är kommunens tillsynsmyndighet enligt tobakslagen, i förlängningen Miljökontoret. Till att börja med har vi jobbat mycket med att sprida information till de som är berörda. Vi kommer i första hand att göra kontroller om det kommer in klagomål, säger Inger Alf Johansson.

I Linköpings kommun tillämpas rökfri arbetstid. Det innebär att ingen ska utsättas för tobaksrök på sin arbetsplats eller i omedelbar anslutning till sin arbetsplats.

Text: Sofie Berlin

  • Områden i anslutning till färdmedel som finns utomhus, till exempel perronger, busshållplatser och taxizoner. Även andra utomhusområden som är avsedda för resenärer, exempelvis biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområdet omfattas av förbudet.
  • På uteserveringar utanför till exempel restauranger och caféer.
  • Inom inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning, det vill säga idrottsanläggningar. Rökförbudet gäller inte bara platser för själva idrottsutövandet, utan även platser som används för andra ändamål, exempelvis försäljning, under förutsättning att dessa platser ligger inom det inhägnade området. Om idrottsanläggningen används för andra aktiviteter och arrangemang, till exempel konserter och mässor, omfattas den fortfarande av rökförbudet.
  • På lekplatser som allmänheten har tillträde till.
  • Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som omfattas av rökförbud enligt lagen om tobak och liknande produkter, till exempel entréer till restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso- och sjukvård.

Senast ändrad den 1 juli 2019

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall