Nu visas de tidiga Linköpingsbilderna

5 februari 2019 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Är du nyfiken på hur Linköping såg ut på 1800-talet? Då kan du besöka en ny fotoutställning i Friluftsmuseet Gamla Linköping. Fram till den 7 april visas bilder av Linköpings förste fotograf Frans Dyring.
Joakim Johansson i utställningslokalen

Joakim Johansson är producent för utställningen. Foto: Per Conning

Det är i Curmanska magasinet på Tunnbindaregatan 3 som utställningsproducenten Joakim Johansson visar några av Frans Dyrings porträtt och Linköpingsvyer.

Frans Dyring föddes i Linköping 1822 och dog även här 1877. Han började sin bana som militärmusiker, men på 1850-talet fick han upp ögonen för fotografikonsten.

– De tidigaste fotografierna vi har är från 1858. Samma år byggde han sin ateljé på den plats som idag är Drottninggatan 12, berättar Joakim Johansson.

Dyring blev därmed den förste fotograf som hade en fast ateljé i Linköping.

– Innan dess hade det funnits fotografer som var kringresande. De tog mest porträtt. Frans Dyring var tidig med att även dokumentera Linköping med omnejd, säger Joakim.


Frans Dyring.
Bilden tillhör Östergötlands museum.


Utställningen visar också en dramatisk tågolycka som inträffade 1875 vid Lagerlunda, mellan Malmslätt och Vikingstad. Det var Sveriges första stora järnvägsincident, där två tåg kolliderade mitt i natten. Några timmar senare var Frans Dyring på plats med sin kamera för att dokumentera händelsen.

Hälften av utställningens bilder kommer från Östergötlands museum, och hälften från Gamla Linköpings arkiv. De har digitaliserats av Bild Linköping. Men att det var Frans Dyring som hade tagit bilderna i Gamla Linköpings arkiv var inte känt från början. Joakim Johansson anade dock att Dyring kunde vara upphovsmannen. Efter diverse undersökningar och genom samarbete med Östergötlands museum gick det att slå fast att så var fallet.

– Det var roligt att min tes stämde, säger Joakim.

 
Vy från Tannefors slussar mot Linköping omkring 1872. Foto: Frans Dyring. Tillhör Friluftsmuseet Gamla Linköping.


Bilderna betyder mycket för Joakim.

– Jag tycker att tiden kring 1870-talet när Linköping började expandera genom industrialiseringen är väldigt intressant. Jag forskar om den tiden, så fotografierna är riktiga guldkorn.

Vad hoppas du att utställningens besökare får med sig?

– Eftersom vi har jämförelsebilder på väggarna som visar hur platser såg ut både förr och nu kan besökarna se hur Linköping har förändrats. Det går att lära känna sin stad ännu mer, och se hur den lilla staden på 1800-talet har utvecklats till den stora stad Linköping är idag. 

Joakim Johansson håller en föreläsning om Frans Dyring den 27 februari. Läs mer i programmet på Friluftsmuseet Gamla Linköpings webbplats:

Text: Per Conning