Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ny lag ska minska smittspridning på serveringar

26 juni 2020 | Kommun & politik, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Från 1 juli 2020 och resten av året gäller en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder för serveringsställen.

Från 1 juli 2020 blir det Miljökontoret i Linköping som tar beslut om stängning av delar av eller hela serveringsställen i kommunen. Foto: Mostphotos

- Den största skillnaden för café- och restaurangägare är att vi tar beslutet om stängning eller restriktion istället för smittskyddsläkaren, säger Maria Pihlajärvi, avdelningschef för livsmedel på Miljökontoret.

Sedan mars 2020 har den tillfälliga föreskriften från Folkhälsomyndigheten om att minska smittspridning gällt. Nu ersätts föreskriften alltså av en tillfällig lag som gäller resten av 2020. Syftet är alltjämt att minska smittspridningen av covid-19.

På uppdrag av Bygg- och miljönämnden följer Miljökontoret upp den nya lagen när det gäller serveringsställen.

Kan begränsa eller stänga verksamhet

- Vi som myndighet har fortsatt ingen rådighet när det gäller trängsel i till exempel butiker, på badplatser och i köpcentrum. Men vi fortsätter med samma råd och tillsyn på serveringar gällande avstånd och rutiner som minskar smittspridningen, säger Maria Pihlajärvi.

Från 1 juli blir det alltså Miljökontoret i Linköping som tar beslut om stängning av delar av eller hela serveringsstället.

- Vi kan också besluta om att begränsa verksamheten, exempelvis gällande lokalytor och öppettider, säger Maria Pihlajärvi.

Den nya lagen gäller:

  • Serveringar som erbjuder mat och dryck på plats.
  • Även vid uthyrning till slutna sällskap.
  • Alla ytor i lokalerna.

Serveringsstället ska:

  • Ha bra utformning av lokaler och entré så att trängsel undviks i största möjliga mån.
  • Organisera personal och ha rutiner för att motverka trängsel.
  • Ha goda hygienrutiner.

- Vi arbetar med tillsyn hela sommaren. Vår förhoppning är att café- och restaurangägare fortsätter att arbeta med smittskyddsåtgärder och att även allmänheten tar ansvar. Vi behöver alla tänka på att hålla avstånd och hålla ut, säger Maria Pihlajärvi.

Text: Annika Avén