Användandet av den nya tekniken är ett resultat av den platssamverkan som inleddes för området runt Sankt Larsparken och Lilla torget under våren 2023. I platssamverkan ingår förutom Linköpings kommun även polisen, Svenska kyrkan, Stadsmissionen, Securitas, Citysamverkan, Dukaten, Linköping science park, Utsikt, samt flera fastighetsbolag och butiker i området.
Målet med samverkan är att skapa ett tryggare område och ökad trafiksäkerhet. Radarn ska bidra i det brottsförebyggande arbetet genom att identifiera vilka tider det förekommer mest trafikbrott. Till en början blir det en kartläggning av omfattningen av problem, och i förlängningen viktig information till polisen vart de bäst kan rikta sina resurser för att stoppa och lagföra trafikanter som inte kör enligt trafikreglerna.
– Radarn är utformad för att övervaka trafik dygnet runt, och den kan även klassificera olika fordonstyper. Tekniken ger lågupplöst data som inte kan särskilja olika människor, vilket gör att människors integritet inte påverkas, säger Jonas Calander på Urban utveckling, som är konsult i social hållbarhet och projektledare för platssamverkan i det aktuella området.
Radarn kommer att sitta uppe till i september, eventuellt längre.
Text och foto: Björn Öberg