Nytt rekord för besöksnäringen

7 februari 2019 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Besöksnäringen i Linköping fortsätter att växa. Antalet gästnätter 2018 slog rekord.
Bergs slussar

Mostphotos. Bergs slussar

För första gången överstiger antalet gästnätter på hotell, stugor och vandrarhem en halv miljon i Linköpings kommun. Antalet gästnätter 2018 var 527 754, en ökning med 7,5 procent. Det innebär en ökning för femtonde året i rad. Mer än var femte övernattning genomfördes av en utländsk besökare.

En milstolpe

– 2018 blev en milstolpe för Linköpings besöksnäring, säger Jörgen Nilsson, affärsutvecklingschef, Visit Linköping & Co.

– Fler boendemöjligheter är grunden för tillväxt inom besöksnäringen och i april 2018 öppnade exempelvis Quality Hotel The Box med spaanläggning och 176 rum. Övernattande besökare stannar längre tid än dagsbesökare och det gynnar den turistekonomiska konsumtionen kopplat till traditionella besöksmål, men även restauranger och butiker, säger han.

Bättre än riket

Både övernattningar av svenska och internationella besökare slog rekord. Totalt genomfördes 414 860 övernattningar av svenska besökare och 112 894 av utländska besökare.

Antalet svenska övernattningar ökade med 8,7 procent och antalet utländska ökade med 4 procent. De största utländska marknaderna under 2018 var Tyskland, USA, Storbritannien, Finland, Danmark och Kina.

Tillväxten i antal gästnätter i Linköping var 7,5 procent, vilket var högre än tillväxten för hela riket som uppgick till 4 procent.

Fler reseanledningar

Roshan Malalatunga är hotelldirektör på Scandic Linköping och ordförande för Hotellföreningen i Linköping:

– Det märks att Linköping under de senaste åren erbjuder fler evenemang och reseanledningar, framförallt på helgerna. Vi märker också tydligt att fler väljer att resa till Linköping tack vare fler nöjes- och idrottsevenemang, säger han.

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem.

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: