Hoppa till huvudinnehåll

Personal byter jobb under krisen

20 april 2020 | Förskola & utbildning, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Under coronakrisen blir det mindre att göra inom vissa verksamheter, samtidigt som det behövs förstärkning på andra ställen. Därför har en del medarbetare i Linköpings kommun tillfälligt bytt tjänst.

Foto: Mostphotos

På utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen finns exempel på medarbetare som frivilligt valt att byta arbetsuppgifter under en period. Bland annat har en del personal från det centrala kontoret kunnat hjälpa till genom att vikariera på grundskolor där frånvaron bland lärarna är hög.

– Det är fantastiskt bra. Det är kunnig personal som kommer ut i verksamheterna, säger Anne Enström, HR-chef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

"Jätteroligt att bidra"

En av dessa medarbetare är Simon Hjort som arbetar på förvaltningens resurs- och stödverksamhet. Till vardags är han lektor med fokus på skolutveckling och kvalitetsarbete för grundskolan. Men under coronakrisen har han lämnat skrivbordet för att gå ut och undervisa.  

– Det är jätteroligt att kunna bidra eftersom det har varit så stor brist på personal. Jag har undervisat på både mellanstadiet och högstadiet i olika skolor, säger han.

 


Simon Hjort.


Simon tycker att det har fungerat bra. Och han är glad över att se lärarnas stora engagemang.  

– De ställer upp för varandra och hjälps åt under den här ganska tuffa tiden. Det finns en känsla av att detta är något som vi ska lösa tillsammans. Jag har blivit väldigt väl bemött.

Simon har expertkunskaper om undervisning och har skrivit flera böcker om undervisningsmetoder. Därför har det varit spännande för honom att åter komma ut i klassrummen och se allt arbete som görs i praktiken.  

– Det har varit positivt på många sätt. I det framtida skolutvecklingsarbetet kan jag dra nytta av de goda exempel jag har sett, och kanske sprida dem vidare. Vi kanske kan använda digitala lösningar på ett annat sätt än vi har gjort tidigare. Det har kommit fram mycket kreativitet som det går att se möjligheter i.  

Fler behövs

Även medarbetare från andra delar av förvaltningen har valt att tillfälligt byta tjänster på hel- eller deltid. Arbetsgivaren gör då en överenskommelse mellan medarbetaren och berörda chefer om uppdrag och tid. Anne Enström framhåller att kommunens utförarorganisation Leanlink har ett stort behov av resurser.

– Jag hoppas att fler av våra medarbetare på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen vill anmäla intresse för att hjälpa till där. Leanlink behöver till exempel hjälp med att handla, städa och laga mat. Det är sådant som många av oss kan göra. Genom att hjälpa Leanlink med detta kan deras vårdpersonal fokusera på vårduppgifterna.

Text: Per Conning

 

 

Senast ändrad den 21 april 2020

Senaste nytt

Nytt boende för framtidens arbetsliv
125 miljoner extra till välfärden – hamburgaren gör comeback i skolköken
Linköping satsar på klimatanpassning
Det hände på fullmäktige i mars
Alisa Basic blir ny samhällsbyggnadsdirektör
Linköpings kulturliv ska sättas på kartan
Utredningar inledda enligt lex Maria och lex Sarah
Det hände på fullmäktige i februari
Alternativ verklighet när kriget pågår utanför
Trend med färre bidragsberoende hushåll håller i sig