Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Planering inför studenten 2021

29 mars 2021 | Förskola & utbildning, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Årets studentfirande för de kommunala gymnasieskolorna kommer sannolikt att genomföras i ett alternativt format med hänsyn och visad omtanke för varandra. Vi lever fortfarande mitt i pandemin och behöver fortsätta vara rädda om varandra.

Utspring på Berzeliusskolan 2020. Fotograf: Charlotta Flodén

I förra veckan meddelade regeringen att skolornas huvudmän från början av april åter själva får bestämma i om och i vilken omfattning fjärr- och distansundervisningen på gymnasiet ska tillämpas. Planering pågår nu för Linköpings kommunala gymnasier. Samtidigt pågår planeringen av hur årets studentfirande kan komma att se ut. 

– Vi vill ge alla våra studenter ett fint avslut på gymnasiestudierna. De har fått arbeta hårt under året. På grund av rådande läge kommer även årets studentfirande troligen att genomföras i ett alternativt format, säger Åsa Ridne, avdelningschef på Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Ett alternativt och högtidligt firande

På grund av den pågående pandemin kommer årets studentfirande troligen genomföras i ett alternativt format. Utformningen av studentfirande arbetas nu fram ute på skolorna, med hänsyn taget till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och smittskyddsenheten på Region Östergötland. Förhoppningen är att dagens restriktioner kommer lätta fram till skolavslutningen.

– Även om restriktionerna lättar, har vi idag svårt att se ett traditionellt studentfirande i juni. Snarare att det kommer att påminna om förra årets studentfirande. På våra gymnasieskolor arbetar skolledning och elevrådsrepresentanter tillsammans, med hur ett alternativt utspring kan gå till, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer, säger Åsa Ridne.

Förra årets studentfirande

Förra årets studentfirande genomfördes i ett alternativt format, utifrån de restriktioner som då gällde. Det blev trots det ett högtidligt och omtänksamt studentfirande där anhöriga fick ett större utrymme att kunna möta sin student.

- Även om det blev ett alternativt studentfirande så blev det ett högtidligt och studenterna fick ett varmt mottagande från sina två anhöriga. Vår ambition är att studentfirandet ska bli lika högtidligt även i år. Studenterna är verkligen värda att firas och om vi alla hjälps åt och respekterar de förhållningsregler som arbetas fram bidrar vi till att det blir en fin dag som vi alla kan minnas med glädje, säger Christer Helmersson, enhetschef på Folkungaskolan.

Nationella riktlinjer för studentfirandet kommer från Regeringen och Folkhälsomyndigheten senare i vår. De kommer också att påverka planeringen av studentfirandet för Linköpings kommuns gymnasieskolor.

Totalt är det cirka 2000 elever som tar studenten i Linköping i år, varav cirka 1300 elever går i en kommunal gymnasieskola.

Text: Charlotta Flodén

 

Mer information

Årets studentfirande kommer att uppdateras löpande här:

Aktuell information om coronaviruset inom gymnasieutbildning: