Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan torkan komma - brandmännen är beredda

27 mars 2019 | Klimatsmart Linköping
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Räddningstjänsten i Östra Götaland är redo att möta torkan om sommaren blir som i fjol. Utbildning i skogsbrandsläckning, ny utrustning och samverkan med grannlänen är några av satsningarna.
Jonas Homgren, operativ chef Räddningstjänsten Östra Götaland

Foto: Jeppe Gustafsson

Förra årets bränder tärde på Räddningstjänsternas krafter. Alla hjälptes åt. Bara från Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) åkte ett femtiotal personer iväg för att hjälpa till när det brann som värst i Gästrikland, Jämtland och Härjedalen.

-Många bodde i tält och många slet, hela samhället slet egentligen. Gamla människor hade det jobbigt och skulle förflyttas på grund av värmen. Sjukhus fick ställa in operationer för att det var för varmt, säger Jonas Holmgren, operativ chef för Räddningstjänsten Östra Götaland.

Torrt och varmt

Redan den sista veckan i maj 2018 blev det förbjudet att elda i Östergötland.

– Det var allvarligt och vi insåg att vi behövde förbereda oss för sommaren som kommer, säger Jonas.

Det var torrt och varmt hela sommaren och hög risk för bränder. I slutet av juli kulminerade värmen. Östra Götaland hade dubbelt så många bränder som året innan. Men Östergötland var ändå relativt förskonat.

– Det var ingen händelse som rann oss ur händerna. Vi har jätteduktig personal och bra utrustning. Dessutom insåg nog folk riskerna, man tog inga chanser. Skogsägarna var väldigt engagerade, säger Jonas.

Andra saker som gjorde att Östergötland inte var så illa drabbat var ett väl utbyggt vägnät och att länet är ganska tättbefolkade.

– Det gör att man kan upptäcka en brand ganska snabbt.

Samverkan

Erfarenheterna från sommaren 2018 gjorde att räddningstjänsten insåg att de behövde förbereda sig för sommaren som skulle komma.

– Vi har tittat på tre saker: personalens kompetens, utrustningen och samarbetet med andra organisationer.

Den första åtgärden är att öka personalens kompetens. Därför kommer all utryckande personal inom RTÖG nu att få en grundutbildning i skogsbrandsläckning. Östergötland har inte så mycket skog jämfört med andra län och räddningstjänstens personal får därför inte samma träning i att hantera skogsbränder.

Utrustning

Den andra åtgärden är att se till att brandbekämpningsutrustningen blir effektivare. Bland annat ska fler brandslangar och munstycken köpas in och kläderna bli lämpligare.  Bandvagnarna ska bytas ut mot nya med bättre driftsäkerhet.

Den tredje åtgärden är förbättrat samarbete. Det finns lagkrav på att räddningstjänsterna ska samverka. Därför ser man inte bara till det egna områdets behov utan också grannens. RTÖG samarbetar framför allt med kommunerna i Östergötland och grannarna Jönköpings län, Kalmar län och Södermanlands län.

– Det är framför allt samverkan med andra Räddningstjänstorganisationer vi har förbättrat. Tiden från det att ett behov uppstår tills man får hjälp ska kortas ner. Andra insatser också utanför RTÖG:s ansvarsområde. Det är ökad statlig samordning och att flyget förfinar sin patrullering av olika områden. Skogsbrandsbevakning via flyg är länsstyrelsens ansvar.

Text Eva-Karin Strand Wåtz 

Senast ändrad den 27 mars 2019

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall