Hoppa till huvudinnehåll

Så arbetar kommunen för att minska smittan

8 december 2020 | Omsorg & hjälp, Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linköpings kommun arbetar hårt för att minska smittspridningen av Covid-19 i de kommunala verksamheterna. Inom vård och omsorg har flera insatser redan vidtagits. Nu väljer man även att begränsa deltagandet inom daglig verksamhet.

Linköpings kommun har infört en rad åtgärder för att minska smittspridningen inom de kommunala verksamheterna för vård och omsorg.

Under våren var äldreomsorgen det mest drabbade verksamhetsområdet inom kommunen. Nu när en andra våg har intagit länet har smittan fått en bredare spridning och drabbar allt fler i yngre åldersgrupper.

– Det råder en allmän smittspridning i samhället och det märker vi även i våra vård- och omsorgsverksamheter där smittan ökat kraftigt de senaste veckorna. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för bromsa och begränsa smittspridningen för att skydda de mest sköra, säger Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör, Linköpings kommun.

Samtidigt poängterar hon att kommunen har gott om skyddsutrustning och att det inte finns någon brist på vare sig munskydd, visir, handsprit eller annat nödvändigt material.

– Det kan vi känna oss trygga med och det tycker jag är viktigt att förmedla, både till våra brukare, närstående och personal.

Följa restriktioner är A och O

Redan sedan i våras har en rad olika åtgärder införts för att begränsa smittspridningen. Vårdpersonalen har tydliga riktlinjer vad gäller hygien, det som kallas för basala hygienrutiner. Arbetskläder ska bytas dagligen eller oftare om behov finns och städning av lokaler görs mycket oftare än tidigare. Skyddsutrustning används av personal vid misstänkt och verifierad covid-19 smitta.

Det finns även tydliga rekommendationer till närstående. Som besökare är det mycket viktigt att följa de allmänna råden, alltså stanna hemma vid symptom, minimera sociala kontakter, hålla avstånd och vara noga med handhygien.

– Av det skälet avråder Linköpings kommun från besök om det inte finns synnerliga skäl. Detta för att skydda de boende samt den personal som har till uppgift att ge de äldre omsorg. Det är även viktigt att man som närstående har en dialog med verksamheten och följer deras lokala rutiner. Vi hoppas att alla besökare respekterar de lokala rutinerna och Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Linda Ljungqvist.

Begränsning av daglig verksamhet

En annan åtgärd som kommunen nu inför för att minska smittspridningen är att begränsa de dagliga verksamheterna. Beslutet gäller från den 8 december till och med den 11 januari. Beslutet är fattat efter samråd med Region Östergötlands smittskydd.

– Vi ser nu att smittspridningen inom LSS ökar på ett som det inte gjorde i våras och att minska och bromsa smittspridningen är vår högsta prioritet. Eftersom personer med funktionsvariation är en sårbar grupp både fysiskt och kognitivt har vi kontinuerligt sett över huruvida daglig verksamhet bör vara öppet eller ej. Nu ser vi en ökad smittspridning och i syfte att värna både deltagare inom daglig verksamhet och medarbetares hälsa, samt aktivt bromsa smittspridningen inom vård- och omsorgsverksamheterna kommer vi begränsa deltagandet inom daglig verksamhet under en period, säger Linda Ljungqvist.

Kameror inom hemtjänst

Sedan i våras utför kommunen även digital tillsyn inom hemtjänsten. Med hjälp av kameror kan personal genomföra tillsynen utan att i ett första läge behöva åka hem till brukaren som har larmat. Tillsynen genomförs av personal på en larmcentral som vid avvikelser kontaktar hemtjänstpersonal omgående.

– Den digitala tillsynen har varit uppskattad både bland personal och brukare sedan kamerorna togs i bruk. Vår förhoppning är att åtgärden ska förlängas även under 2021, säger Linda Ljungqvist.

Text: Emmilie Engström

 

Senast ändrad den 8 december 2020

Senaste nytt

Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka
Färdtjänstresenärer värnas vid ökade kostnader
Planerade grävarbeten under 2024
Linköpings nya besöksmål är invigt
Ingen konflikt - parterna är överens
Gul varning för hårda vindar
Kommunal varslar om stridsåtgärder
Klipp häcken och öka säkerheten i trafiken