Hoppa till huvudinnehåll

Så förbättrar vi våra utomhusmiljöer under 2025

17 oktober 2024 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I slutet av varje år beslutar samhällsbyggnadsnämnden om en så kallad investeringsbudget för kommande år. Som namnet antyder är det en budget för investeringar på kommunens mark i form av helt nya parker, torg, gång- och cykelvägar och gator eller upprustning av befintliga. I budgeten ingår även åtgärder för att förbättra trafiksäkerheten.
Stångån

Under 2025 planeras flera utomhusmiljöer att förbättras. Foto: Johan Hermansson

– Investeringsbudgeten innehåller flera projekt som kommer att göra Linköpings allmänna ytor mer attraktiva, tryggare och mer tillgängliga, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Tryggt och snyggt med bättre belysning

Under 2024 arbetade Linköpings kommun med att förbättra belysningen i delar av Bergas utomhusmiljöer. Under 2025 kommer arbetet med att förbättra belysningen fortsätta i Berga, men också i andra stadsdelar, som Ryd och Lambohov. Förbättringarna handlar om att befintlig belysning ska undersökas och utvärderas. Därefter kommer kommunen att komplettera med mer belysning där det behövs.

– Vi vill att våra offentliga miljöer ska upplevas som trygga och trevliga, och god belysning är en viktig del i det, säger Elisabeth Lundqvist, enhetschef på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Säkra skolvägar

Linköpings kommun arbetar ständigt med att förbättra trafiksäkerheten i kommunen. Under 2025 kommer vi att satsa lite extra på att skapa säkra gång- och cykelvägar till skolan. Två av de platser där vi gör större ombyggnationer under 2024 är vid Ålerydsrondellen och Nya Tanneforsvägen-Drottningrondellen. 

Under de senaste fem åren har fem olyckor rapporterats i Ålerydsrondellen, tre av dessa har skett mellan personbil och cykel. För att förbättra trafiksäkerheten på platsen har Linköpings kommun sökt och beviljats bidrag för att bygga om rondellen och göra den säkrare för fotgängare och cyklister. För att minska risken att fler olyckor sker på platsen i framtiden planerar vi att hastighetssäkra rondellen med hjälp av ramper.

För att förbättra trafiksäkerheten för gående och cyklister vid Drottningrondellen i Tannefors ska kommunen bygga om övergångsstället vid Drottningrondellens södra sida och riva den befintliga cykelpassagen. Ett nytt övergångsställe och ny cykelöverfart byggs i anslutning till rondellen.

Ombyggnation av Trädgårdstorget och Drottninggatan

Redan i 2011 års trafikplan bestämde Linköpings kommun att Storgatan på sikt ska omvandlas till gågata. Under 2025 kommer vi att påbörja ombyggnationen som ska göra denna förändring till verklighet.
Busstrafiken som idag trafikerar Stora torget och Storgatan kommer i framtiden att istället gå via Trädgårdstorget och Drottninggatan, som blir bussgata. För att klara den ökade mängden bussar behöver både Drottninggatan och Sankt Larsgatan vid Trädgårdstorget byggas om. Kommunen planerar att starta båda arbetena i juni 2025. Arbetena beräknas pågå i åtta respektive fyra månader.

– Omvandlingen av Storgatan från bussgata till gågata är en viktig del i arbetet med att skapa en ännu mer attraktiv och tillgänglig stadskärna och är efterlängtat från cityföretagarna. Ombyggnationerna vid Trädgårdstorget och Drottninggatan kommer också innebära att det blir lättare att cykla, gå eller åka kollektivtrafik till innerstaden, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Barn på en lekplats

Lekplatsen i Trädgårdsföreningen ska byggas om.

Tryggt och snyggt på lekplatser och i parker

Under hösten 2025 ska lekplatsen i Trädgårdsföreningen byggas om. Under de senaste åren har lekplatsen vid flera tillfällen drabbats av skador på grund av kraftigt regn. För att detta inte ska hända igen undersöker Linköpings kommun hur vattnet ska styras och omhändertas vid kraftiga skyfall. Ett annat mål med ombyggnationen är att utflyktslekplatsen ska bli en spännande, rolig och unik lekplats. Lekplatsen ska locka besökare från hela Linköping och kunna användas av många. Därför kommer kommunens fokus i ombyggnaden att ligga på att utforma en trygg, jämställd och tillgänglig lekmiljö.

Våra mindre närlekplatser och de större stadsdelslekplatserna är välanvända och omtyckta platser och därför slits de. När det är dags att rusta upp dem passar vi även på att förbättra dem, så att de ytor vi skapar passar ännu bättre för de personer som de är tänkta för.

– Att ha dialog med personer och verksamheter i närområdet ger oss viktig kunskap om platsen inför att den ska utvecklas. Inför alla större upprustningar eller skapande av nya lek- och stadsdelslekplatser har vi därför dialoger med utvalda grupper om hur de använder platsen i dagsläget och hur de skulle vilja använda den, säger Elisabeth Lundqvist.

2024 blev ombyggnationerna av stadsdelslekplatserna i Skäggetorp och Johannelund klara. Under 2025 är det dags för stadsdelslekplatsen i Berga att byggas om. Ombyggnationen startar redan under hösten 2024 och beräknas vara klar till sommaren 2025. Målet med upprustningen är att skapa en tillgänglig och attraktiv mötesplats för hela familjen.

Stadsdelslekplatsen i Berga har byggts om och till i omgångar och förhoppningen är att få en mer sammanhängande yta med bra flöde att röra sig i parken samt mer grönska och ombonad miljö. Vi vill skapa fler aktiviteter för hela familjen, men med ett särskilt fokus på ungdomar.

Även tre mindre närlekplatser ska byggas om under 2025. I Barhäll ska de två närlekplatserna vid Järpgatan och Tjädergatan rustas upp. I Nykil ska lekplatsen vid Bergvallavägen rustas upp.

Under sensommaren 2025 påbörjar vi ombyggnationen av den södra delen av Järnvägsparken. Här ska vi skapa ytor för lek, vilket kommer att göra parken till en välkomnande plats även för barn. Precis som i den norra delen, som redan är ombyggd, ska den södra delen få ett bättre och utökat gångnät, för att få fotgängare att röra sig i fler delar av parken.

Målet med upprustningen är att parken dels ska upplevas som en trygg passage mellan resecentrum och stadskärnan, dels att fler människor ska vilja uppehålla sig och vistas i större delar av parken. På så sätt blir hela parken levande och kommer troligtvis att upplevas som tryggare och mer trivsam.

Tinnis

Tinnerbäcksbadet, eller Tinnis som det också kallas, genomgår en omfattande modernisering. Det nya området kommer att inkludera en badsjö, en 50-metersbassäng, en mindre barnbassäng och en park. Till badsäsongen 2025 kommer en ny barnbassäng att öppna. Kommunen kommer också att skapa tillfälliga platser för olika aktiviteter, exempelvis beachvolleyboll.

Byte av bro över Stångån

Gång- och cykelbron Färjebron, som ligger mellan Tanneforsslussar och Drottningbron, kommer att bytas ut under 2025, eftersom den är uttjänt. Färjebron är en öppningsbar bro för att båttrafiken på Kinda kanal ska kunna ta sig fram. Samtidigt som vi byter ut bron passar vi på att bygga om trapporna vid Baldersgatan och Frejagatan för att göra dem mer tillgängliga. Arbetena med bron och trapporna startar efter sommaren 2025 och slutförs under 2026.

Mer detaljerad information om olika projekt under 2025

Under 2025 kommer du löpande kunna ta del av mer detaljerad information om de olika förbättringarna på vår webbplats Stadsutveckling Linköping.

Senast ändrad den 29 oktober 2024

Senaste nytt

Åsa Hedin blir ny kommunikationsdirektör
Linköpings kommun bland de tre bästa på klimatanpassning
Förslag på ny avfallstaxa
Niklas Selander ny vd för Sankt Kors-koncernen
Det hände på fullmäktige i juni
Barnbadet på Tinnis är invigt – första steget mot ett nytt Tinnis
Malin Ljung blir ny näringslivsdirektör
Så här påverkar studentfirandet trafiken