Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Så kan du sänka dina energikostnader

28 januari 2019 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Vill du spara en slant och samtidigt göra en insats för miljön? Då kan du få nyttiga energitips i en ny utställning.
Energi- och klimatrådgivare Linnea Bergquist Skogfors

Energi- och klimatrådgivare Linnea Bergquist Skogfors.

 

Det är Linköpings kommuns energi- och klimatrådgivare som har tagit fram den lilla utställningen. Den startar måndagen den 28 januari på Lambohovs bibliotek, där den kommer att finnas i cirka tre veckor. Tanken är att utställningen sedan ska turnera runt bland Linköpings bibliotek under året.

– Syftet är att inspirera och att informera, säger energi- och klimatrådgivare Linnea Bergquist Skogfors.

– Vi vill att Linköpingsborna ska tänka på hur de använder sig av energi. Det går att göra besparingar och det finns mycket förnybar energi att välja. I utställningen finns det till exempel information om solceller och bra saker att tänka på när du väljer elavtal eller funderar på att skaffa elbil.

Nyttigt för alla

Linnea tror att alla privatpersoner kan ha nytta av utställningen.

– Den är relevant både om man äger eller hyr sin bostad. Du kanske inte kan sätta upp solceller om du är hyresgäst, men du kan tänka på vilka produkter och apparater du köper – eller vilket elavtal du har.

Linköpings invånare, företag och organisationer kan också höra av sig direkt till kommunens energi- och klimatrådgivare med sina frågor. Tjänsten är opartisk och kostnadsfri. Rådgivningen spelar också en viktig roll i kommunens mål om ett koldioxidneutralt Linköping 2025.

Frågor om uppvärmning

– Nu på vintern får vi bland annat flera frågor om uppvärmning och värmepumpar. För några månader sedan var det mer fokus på solceller, och det blir nog mer om det när våren kommer.

När det gäller tips på att spara energi tycker Linnea att man ska se över sina apparater i hemmet.

– Det handlar dels om att stänga av saker när de inte används. Och när det är dags att köpa nya apparater kan du titta på energimärkningen och se till att energianvändningen är så låg som möjligt. Om du är villaägare kan du fundera på att skaffa solceller. Du kan också undersöka isoleringen i huset för att minimera dina värmeförluster.

Här hittar du mer information om energi- och klimatrådgivningen:

Text och foto: Per Conning