Hoppa till huvudinnehåll

Så var soldatlivet i 1800–talets Linköping

30 april 2019 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Följ med på en resa i tiden! Den 5 maj invigs ryttartorpet Tidstorp på sin nya plats i Vallaskogen utmed gångvägen mellan stadskvarteren och Valla gård. Torpet är från mitten av 1700- talet och bär på en spännande historia.

Foto: Gamla Linköping

”Må det minna oss om Svensk dådkraft, frihet och krigsmannaära! Frid över dem, som här bott, som ej skrivit sina namn i historien, men som i leden under tunga och svåra tider gjort sin plikt mot fosterlandet. Det är med vördnad vi här skåda den yttre ramen till deras fosterländska liv. Vare torpet invigt till ett minne av trogna Östgötaryttare och livgrenadjärer!”

Så lät det när landshövdingefrun och grevinnan Alice Trolle invigde torpet på Garnisonsområdet den 22 juni 1925. Nu, 94 år senare, är det dags att återinviga ryttartorpet, som fått namnet Tidstorp, på dess nya plats i Vallaskogen. Det var i januari 2018 som Ryttartorpet flyttades från Grenadjärsparken till Friluftsmuseet Gamla Linköping.

Byggt på 1700-talet

Torpet är från mitten av 1700- talet och kommer ursprungligen från Malmslätt, där det varit hem för många soldater genom historien. Den siste var aktiv till 1937. Det var under Indelningsverket, som under århundraden försåg krigsmakten med soldater, som soldatboställena byggdes. Indelningsverket avskaffades 1901, då allmän värnplikt tog vid. Många av soldattorpen är idag sommarstugor eller ombyggda till permanentboende på landsbygden.

– Vi är stolta över att kunna visa upp hur en indelt soldat med familj kan ha levt under tidigt 1800–tal. Militärhistorien är en viktig del av Linköpings historia, som vi vill lyfta i friluftsmuseet, säger Hanna Wihlborg, Friluftsmuseet Gamla Linköping, som varit projektledare för projektet kring militärhistorien.

Historien blir verklighet

Friluftsmuseet har i nära samarbete med släktforskarföreningen DIS och kamratföreningar fördjupat sig i historien om torpet och militärhistorien i staden för att kunna förmedla en miljö där historien blir verklighet. Året som besökare kommer att kliva in i är 1814 och de kommer att möta en familj mitt i livet, som det kan ha tett sig på ett soldattorp i utkanten av Linköping.

– I de historiska källorna har vi funnit att namnet på torpet varit Tidstorp, ett namn som passar utmärkt att återanvända när det nu tar plats i friluftsmuseet, säger Hanna Wihlborg.

Spännande restaurering

Arbetet med att restaurera Tidstorp har varit en spännande process ur byggnadsvårdsperspektiv.

– I projektet har vi försökt använda lokala material och äldre hantverksteknik i uppbyggnaden. Torven på taket kommer exempelvis från Valla gård” säger Jessica Åkeson, byggnadsantikvarie i friluftsmuseet.

Flytt och restaurering av Tidstorp har finansierats av Westman-Wernerska stiftelsen.

Text: Maria Hälleberg, Sofie Berlin

Från klockan 11.00 visas några av de hantverk som använts vid restaureringen och de odlingar som kommer att återskapas vid torpet.

Klockan 14.00 tar Hemvärnets musikkår vid och inleder invigningen av utställningen. Invigningstalet hålls av Agneta Lantz, ledamot i Kultur- och fritidsnämnden.

Det blir även teater, där besökarna får en inblick i soldatfamiljens öde, och naturligtvis hängs den nya soldattavlan på plats. Dagen avslutas med ärtsoppa.

Senast ändrad den 30 april 2019

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall