Svaren har Sandra Wahlström, som sedan den 10 augusti är projektledare för omvandlingen av Skäggetorpsskolan. Hennes huvuduppdrag är att stötta rektorer och elever i förändringsprocessen.
– Jag är som spindeln i nätet och ska tillsammans med alla berörda hitta lösningar som blir bäst för eleverna. När det gäller personalen är det HR och rektor som ansvarar för processen.
– Redan första veckan slogs jag av vilka extremt professionella lärare vi har i vår kommun. Jag har fått in massa förslag på lösningar, till exempel hur elevernas nya lärare ska kunna ta del av erfarenheter från de befintliga. Så jag är övertygad om att tillsammans kommer vi att lösa det här på ett bra sätt.
Sandra Wahlström håller i samordningen av skolans avveckling. Foto: Privat
Önska skola
De elever som berörs av skolförändringen är de som nu går i årskurs 7 och 8, vilket i dagsläget är omkring 110 ungdomar. Under vecka 45 kommer de få möjlighet att önska vilken skola de vill börja på till nästa läsår.
– Det finns sammanlagt tio skolor som har lediga platser men det varierar hur många elever de kan ta emot, så majoriteten kan inte välja samma skola. Efter att eleverna har rangordnat sina önskemål kommer de sedan få en skolplacering.
Fler ska nå slutbetyg
Tanken med att sprida ut eleverna på olika högstadieskolor är att minska segregationen. På Skäggetorpsskolan är det bara tre procent av eleverna som har svenska som modersmål. 2019 klarade inte majoriteten av eleverna i årskurs 9 behörighet till nationellt program på gymnasiet. Genom att sprida ut eleverna ökar förutsättningarna att nå slutbetyg och att öka språkkunskaperna.
– Det är därför viktigt att eleverna kan komma igång med studierna direkt efter sommarlovet. Under vårterminen kommer vi därför att erbjuda elever olika aktiviteter på sina nya skolor, så att de känner att de kommer in i gemenskapen. Det kan till exempel handla om att vara med på friluftsdagar. Vi prioriterar att de ska få en bra introduktion, säger Sandra Wahlström.
En del elever kommer att få börja på bland annat Ljungsbroskolan, Malmslättsskolan Tokarp och Linghemsskolan. Det är en bra bit från Skäggetorp. Hur ser du på det?
– Rent geografiskt så ja, de ligger ganska långt från Skäggetorp, men bara för det betyder det inte att det tar längre tid att ta sig dit. Till Ekholmen går det direktbuss från Skäggetorp men restiden är kortare med pendeln till Linghem, som kanske känns längre bort.
Vad ser du som den största utmaningen i den här omvandlingen?
– Att samordna och få en bild över om och vad närområdet har för behov och önskemål. Det är sådant som indirekt berör skolverksamheten. Till exempel behöver jag lyssna in vad föreningslivet i de olika stadsdelarna har för verksamheter och hur de och skolan kan dra nytta av varandra.
Inga uppsägningar
När det gäller personal är det omkring 50 medarbetare som berörs av avvecklingen av Skäggetorpsskolans högstadium. Samtliga kommer att erbjudas nya tjänster inom kommunen. Medarbetarna kommer att få göra önskemål kring placeringarna, utifrån de lediga tjänster som finns. Den processen drivs av förvaltningens HR-avdelning.
Text: Emmilie Engström