Hoppa till huvudinnehåll

Skolbygge med miljöfokus

29 juni 2022 | Stadsplanering & trafik, Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Just nu pågår en ny- och ombyggnation av Vreta kloster skola. Där använder kommunägda Lejonfastigheter så kallad grön betong som minskar koldioxidutsläppen.
Gjutning vid Vreta kloster skola

Bottenplattan är gjuten med grön betong. Foto: Lejonfastigheter

I Vreta kloster skola byggs en 3 000 kvadratmeter stor tillbyggnad med bland annat ny matsal och tillagningskök för 350 personer. I ett nästa steg ska även den befintliga skolmiljön renoveras och byggas om. Här blir det nya lokaler för syslöjd, träslöjd, musik, bibliotek och administration.

- Stommen på tillbyggnaden är till stora delar uppe. Tillbyggnaden ska vara klar i maj nästa år. När den är färdig ska vi renovera de befintliga husen. Det arbetet pågår till april 2024, säger Johan Larsson, projektledare på Lejonfastigheter.

Tillbyggnaden till höger i arkitektbilden kommer bland annat innehålla matsal. Bild: Arqly


Vid byggprojekt är betong ett av de vanligaste materialen i världen. Betongen består bland annat av cement, vars tillverkning står för fem procent av världens koldioxidutsläpp. Men nu blir det allt vanligare med material som till exempel grön betong. I denna betong ersätts en stor del av cementen med slagg, det vill säga restprodukter. I många fall kan det halvera utsläppen.

Lejonfastigheter använder grön betong på Vreta kloster skola. En uträkning visar att om bolaget hade använt vanlig betong så hade koldioxidutsläppen varit 320 kilo per kubikmeter. Motsvarande siffra för grön betong blir 170, en besparing med 150 kilo per kubikmeter.

Johan Larsson säger att Lejonfastigheter har ett generellt miljöfokus och arbetar för att göra klimatsmarta materialval.

- När vi fick möjligheten att använda grön betong tyckte vi att det var en bra idé.

Senast ändrad den 29 juni 2022

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall