Hoppa till huvudinnehåll

Släpp kraften fri för att minska segregation

7 oktober 2024 | Kommun & politik, Arbete, Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Släpp kraften fri! Att skapa sammanhang genom samverkan är lättare än det låter. Inom kommunen arbetar flera förvaltningar ständigt för att bryta gränser och mötas för att bättre uppnå inkludering och delaktighet och minska segregationen i Linköping.
Agora. Svart hus med stora fönster. Det är höst ute.

Agora i Skäggetorp. Foto: Fanny Miles

Helena Paulsson arbetar med integration och arbetsmarknad. Michael Brask arbetar med kultur och fritid. Två frågor som vid första anblick kanske inte berör varandra men som får kraft när de samverkar. När ungdomar får mandat att bidra till sin egen verksamhet och när vuxna får ett sammanhang medverkar de till inkludering och egenmakt. I förlängningen en viktig del i arbetet mot segregation. 

Mötesplatser för människor

Agora i Skäggetorp är ett exempel på verksamhet där barn, ungdomar och vuxna möts i aktiviteter som spänner över flera områden.

– Agora förkroppsligar själva andan i att våga satsa i områden med socioekonomiska utmaningar. Den här platsen är en symbol för inkludering, säger Michael Brask, avdelningschef, Kultur- och fritidsförvaltningen i Linköpings kommun.

Tillsammans med Helena Paulsson, utvecklingschef på Integration- och arbetsmarknadsförvaltningen i Linköpings kommun, samverkar de med chefer från kommunens alla förvaltningar i arbetet för en mindre segregerad kommun. 

Samverkan mot segregation

I Linköping finns tre samverkansgrupper med olika fokus men med liknande beröringspunkter; samordning mot segregation, brottsförebyggande arbete och samverkan barn och unga. Inom dessa finns representanter från kommunens alla förvaltningar som samarbetar mot samma mål - ett tryggt Linköping för alla invånare. 

– Kommunen består av förvaltningar men vi är en och samma kommun som strävar mot samma mål - att bygga ett tryggt Linköping som alla känner sig som en del av. Genom att få ut våra vuxna som förebilder och ungdomar i arbete arbetar vi brottsförebyggande. Det finns en utmaning i det och det är att hitta jobb men om vi samverkar över förvaltningsgränserna kommer vi långt, säger Helena Paulsson.

Michael Brask och Helena Paulsson talar på scenen i Agora

Michael Brask och Helena Paulsson på Agora.

Gav kraft under konferens

I mitten av september hölls konferensen Future now forum i Linköping. Konferensen arrangerades av Linköpings kommun som en sammanfattning av Europakommissionens pris för Europas mest innovativa stad. Under en av konferensdagarna fick besökare upptäcka Agora och lyssna till Michael och Helena berätta om hur ungdomsverksamheten kan knytas samman med arbetsaktiviteter. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen ger arbetsuppdrag till Integration- och arbetsmarknadsförvaltningen där ungdomar får feriejobb under sommaren och vuxna arbetstränar för att närma sig arbetsmarknaden, och kan få en första anställning.

– Vi skapar sammanhang för människor, säger Helena Paulsson.

Michael som arbetar med ungdomsverksamhet i Linköping ser vikten av att hitta ungdomarnas egen drivkraft.

– Linköpings ungdomsverksamhet är marinerad i ett aktivitetsbaserat arbetssätt där verksamheten utgår från ungdomars behov. De hittar sin egen potential och är med och skapar sin egen aktivitet och bygger sin egen verksamhet, det är att släppa kraften fri, säger han.

– Det är när vi ser förbi gränser, bjussar på vår egen kompetens och har en gemensam kommunhatt på som vi får kraft att förändra, avslutar Helena.

 

Text: Fanny Miles

Senast ändrad den 7 oktober 2024

Senaste nytt

Näringslivsdirektör Louise Felldin väljer att sluta
Linköping leder vägen med AI-pilot för bygglov
Nytt militärhistoriskt museum i Gamla Linköping
Så vill Linköpings kommun använda AI
Snart kommer sommar och sol - och Tinnis nya barnbad
Romernas nationaldag uppmärksammas
Efter besök i Ukraina: "Vi måste växla upp"
Nystartad fond ger klimatarbetet extra skjuts
Nytt boende för framtidens arbetsliv
125 miljoner extra till välfärden – hamburgaren gör comeback i skolköken