Hoppa till huvudinnehåll

Socialtjänstens nya lokaler i Skäggetorp invigda

4 oktober 2024 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
På fredagen invigdes socialtjänstens nya lokaler i Skäggetorp av socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden i Linköpings kommun, Annika Krutzén (M).
Annika Krutzén och Camilla Waltersson Grönvall knyter invigningsband

Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden, och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M), invigde under fredagen socialtjänstens lokaler i Skäggetorp.

För två år sedan startade socialtjänsten i Linköping en enhet med fokus på stadsdelen Skäggetorp. Stadsdelen är en segregerad del av Linköping och brottas med utmaningar som exempelvis hög arbetslöshet och trångboddhet.

På enheten samlas både myndighetsutövning och öppenvård. Syftet är att arbeta med tidiga och förebyggande insatser riktade till barn och ungdomar upp till 21 år som bor i området, och deras familjer. Detta för att undvika mer omfattande och kostsamma insatser längre fram i livet. Detta ligger i linje med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft 2025.

Rum på socialkontoretEn docka i en soffaLokalerna ska vara en välkomnande miljö dit det är tryggt att komma.

– Regeringen vill att människor enklare och tidigare ska få hjälp när det behövs och det gäller inte minst barn. Alla barn i Sverige har rätt till en trygg uppväxt och ljus framtid. Med den nya lagen ändras socialtjänstens arbetssätt. Socialtjänsten ska arbeta förebyggande, vara mer lättillgänglig och erbjuda kunskapsbaserade insatser. Allt för att kunna hjälpa människor i behov på ett bättre sätt. Det är därför väldigt roligt att få vara med och inviga socialtjänsten i Skäggetorp där tanken är att de ska jobba just förebyggande och vara lättillgängliga, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Gediget arbete

– Arbetet med att etablera socialtjänsten i Skäggetorp har varit ett gediget arbete och vi kan nu, två år senare, se att det ger resultat. Redan innan enheten har fått en fast lokal så har den gjort skillnad för många familjer i Skäggetorp. Att medarbetare som jobbar med myndighetsutövning och öppenvård arbetar tillsammans tror jag är ett måste för att fler ska vilja ta emot hjälp från socialtjänsten i ett tidigt skede, säger Annika Krutzén (M).

Enhetschef Maria Eklund och verksamhetschef Karolina Rydbrant med blommorEnhetschef Maria Eklund och verksamhetschef Karolina Rydbrant.

Nu är äntligen lokalerna färdigställda och under oktober öppnas de för bokade besök.  

–  Vi arbetar relationsskapande i området, det är centralt i det förebyggande arbetet. Att finnas på plats i området ger oss goda förutsättningar för det. Alla kan behöva hjälp någon gång i livet och det ska kännas naturligt att ta kontakt med oss, säger enhetschef Maria Eklund.

En viktig del har varit att utforma lokalerna så att de verkligen passar målgruppen.

– Vi har arbetat med en barnkonsekvensanalys, en prövning av barnets bästa, inför flytten. Barn och ungdomar har varit delaktiga i val av möbler och färgsättning med mera. Det är för barnens och ungdomarnas skull som vi är här och det är viktigt att de känner att det är en välkomnande miljö dit det är tryggt att komma, säger verksamhetschef Karolina Rydbrant.

Foto: Mathias Storm/Linköpings kommun

Senast ändrad den 4 oktober 2024

Senaste nytt

Linköping i topp när det gäller service till näringslivet
Näringslivsdirektör Louise Felldin väljer att sluta
Linköping leder vägen med AI-pilot för bygglov
Nytt militärhistoriskt museum i Gamla Linköping
Så vill Linköpings kommun använda AI
Snart kommer sommar och sol - och Tinnis nya barnbad
Romernas nationaldag uppmärksammas
Efter besök i Ukraina: "Vi måste växla upp"
Nystartad fond ger klimatarbetet extra skjuts
Nytt boende för framtidens arbetsliv