Spadtag för Linköpings nya innovationsområde taget

5 februari 2019 | Stadsplanering & trafik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Ett spadtag har nu tagits för den första etableringen som kommer göras i Linköpings nya område för företag och innovation. Satsningen Innovative Materials Arena som hitintills bara har varit ett nätverk ska nu få en fysisk plats.
Spadtag på Cavok

Tanya Masiyenka, Sankt Kors. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) (t.v.), Johan Kristiansson, VD, Sankt Kors och Guillaume Mercier, Creo Dynamics.

Innovative Materials Arena (IMA) blir det första som byggs i Linköpings nya företags- och innovationsområde Cavok District, som växer fram på området runt flygplatsen, nära E4:an och tågstationen. Här kommer några av regionens specialiseringsområden att utvecklas; avancerade material, flyg och rymd.

"Stor potential"

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) var med och tog spadtaget.

– Jag är väldigt glad att vi nu startar upp den första byggnationen i Cavok District. Området har stor potential att utvecklas i och med det strategiska läget. Med byggnationen får IMA en första fysisk nod i Linköping och vi ser fram emot gott samarbete i denna regionala satsning, säger han.

IMA är en arena och mötesplats för aktörer inom materialhantering och här kommer näringslivet, akademin och offentliga organisationer samlas med det gemensamma intresset att skapa materialinnovation.

Symboliskt spadtag

Spadtaget togs symboliskt i en tårta föreställande den byggnad som ska byggas. För att ta spadtaget användes en 3D-printad tårtspade i hållbart material, som skrevs ut under programmets gång.

Bakom nätverket IMA står Sankt Kors och Region Östergötland med stöd från Tillväxtverket. Den fysiska noden IMA byggs av Sankt Kors och kommer att stå klar 2020.

Uttrycket Cavok uttalas ”kav okej” och är en flygterm för klart väder, god sikt.