Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköpings guldkorn visas i ny utställning

14 februari 2019 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I ”Minnenas kvarter” skildras vardagslivet under 1880-talet och fram till idag. ”Vi visar de bästa bilderna från Linköpings historia”.

Det säger Matilda Ahl, bildarkivarie på Bild Linköping och ansvarig för den nya utställningen på stadsbibliotekets Galleri Vända sida.

Av de närmare 13 000 fotografier som idag finns i kommunens bilddatabas har Matilda Ahl valt ut de som hon tycker sticker ut lite extra.

- Det har varit jättesvårt att välja. Det finns så himla många bra foton, men jag har valt de bästa guldkornen, de som skildrar vardagslivet och bilder som man kanske inte förknippar med vår historia.

I utställningen finns sammanlagt 46 bilder som sträcker sig från 1880 till 2019. Arne Gustafsson, Einar Jagerwall och Folke Fromholtz är några av fotograferna.

- I deras samlingar finns mycket om Linköpings historia. Vi har även använt Göran Billesons foton. 2018 fick han ett stipendium för att fotografera stora händelser i Linköping. De bilderna kommer under 2019 att läggas in i vår bilddatabas.

Utställningen kommer att hänga i fem år, är gratis och öppen för vem som helst.

- Jag hoppas att Linköpingsborna ska uppskatta bilderna, och att skolklasser kan komma hit och lära sig mer om lokalhistoria.

Vilken av bilderna i utställningen är din favorit?
- Åh, det är svårt att välja. Men jag måste nog ändå säga fotot där man ser ett par ben och fötter sticka ut från luftintaget på flygplanet Tunnan. Den är riktigt bra!


”Det här är min favoritbild i utställningen”, säger Matilda Ahl.
Bilden är tagen 1950. Foto: Einar Jagerwall

Text och foto: Emmilie Engström