Hoppa till huvudinnehåll

Undersökning visar att studenter stannar i Linköping

23 november 2022 | Kommun & politik, Näringsliv
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Tillgång till utbildade medarbetare är en avgörande fråga för ett växande näringsliv och för att säkra en god vård, omsorg och skola. Då passar det bra att Linköpings universitet examinerar tusentals eftertraktade talanger varje år – men stannar de här?

Det är en myt att studenter flyttar från Linköping efter studier. Det visar en ny undersökning.

Om studenterna i Linköping stannar eller inte efter sina studier är något som har diskuterats länge, men det har inte har funnits någon aktuell data som visar hur det faktiskt ser ut. Linköpings kommun gav därför Statistiska Centralbyrån (SCB) i uppdrag att göra en undersökning och analys av hur studenterna rör sig före och efter avslutade studier. 

Studenter en viktig målgrupp

– Att attrahera och behålla rätt kompetens är en viktig fråga för fortsatt tillväxt och konkurrenskraft inom det privata näringslivet, men även en kritisk fråga för offentlig sektor. Därför är universitetsstudenter en mycket viktig målgrupp för oss. Den här undersökningen ger oss, universitetet och näringslivet viktig information att bygga vårt fortsatta arbete på. Vi behöver hjälpas åt att visa studenter alla karriärmöjligheter som finns i vår stad och region, säger Louise Felldin, näringslivsdirektör på Linköpings kommun.

SCB tittade på personer som avslutade sina studier i Sverige år 2000, 2005, 2010 och 2015 – och var de bodde två, fem och tio år efter avslutade studier. 

Undersökningen visar att nästan varannan student vid Linköpings universitet väljer att stanna kvar i regionen. 48,2 procent av studenterna bor kvar i Östergötland två år efter avslutade studier. En siffra som inkluderar universitetets två studieorter, Linköping och Norrköping, tillsammans.

Behåller flest inflyttade studenter

Linköping och Uppsala är de två städer i undersökningen som behåller flest andel inflyttade studenter, och Linköping sticker framförallt ut när det gäller att behålla studenter som har flyttat hit från en storstad.

– Vi är väldigt glada att så många studenter väljer att fortsätta bo och arbeta i Linköping. Det ger oss ett kvitto på att staden är attraktiv. Här finns alla möjligheter att hitta sitt drömjobb oavsett bransch, samtidigt som man har korta avstånd i vardagen vilket ger tid över för vänner och familj, säger Louise.

Högutbildade stannar

SCB tittade även på personer som var uppväxta i Linköping men som flyttade för att studera någon annanstans. 24,3 procent av dessa återvände hem inom två år efter sina studier, vilket är en låg andel i jämförelse med andra städer. Däremot väljer många högutbildade personer som varken har vuxit upp eller studerat i Linköping att bosätta sig i kommunen. Det innebär att det i slutändan bor fler högutbildade här än om alla som vuxit upp i Linköping skulle komma tillbaka. Och det är det viktiga – tillgången till rätt kompetens.

– Vi har en stor kunskapsintensiv sektor där kompetensförsörjningen är en helt central fråga för tillväxten. Men kompetens behövs i många branscher så frågan är prioriterad i kommunen och den kräver samarbete, inte minst näringslivet självt. Undersökningen löper nu på och uppdateras med nya årskullar så vi kan se hur trenden utvecklas. Men att invånarantalet och näringslivet i Linköping stadigt växer visar att vi är på rätt väg, säger Louise.

Text: Malin Wictorén

Senast ändrad den 25 november 2022

Senaste nytt

Alisa Basic blir ny samhällsbyggnadsdirektör
Linköpings kulturliv ska sättas på kartan
Utredningar inledda enligt lex Maria och lex Sarah
Det hände på fullmäktige i februari
Alternativ verklighet när kriget pågår utanför
Trend med färre bidragsberoende hushåll håller i sig
Sverigefinnarnas högtidsdag uppmärksammas
Vill du hjälpa till?
Förvaltningschef Magnus Sjöberg går i pension
Äldreboende och förskola i samma byggnad