Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar driver egna sommarföretag

28 juni 2019 | Näringsliv, Arbete
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Just nu testar ett gäng gymnasieelever i Linköping livet som egenföretagare. De erbjuder allt från sommaraktiviteter för integration till fotografering och alternativ till plastfolie.

Sommarföretagare och deras coacher lär känna varandra på utvecklingsveckan. Foto: Malin Wictorén

Linköpings gymnasieelever har för tionde året haft chansen att söka till Sommarföretagaren, som anordnas av Linköpings kommun. I år är det elva deltagare fördelat på åtta sommarföretag som får lära sig mer om entreprenörskap och framför allt testa det på riktigt.

– Jag sökte till Sommarföretagaren för att det var ett bra tillfälle att få skapa ett eget företag och dessutom få den hjälp och det stöd som behövs för att i framtiden kunna driva eget, säger Sanna Sheriffi.

Sanna är en av sommarföretagarna i år. Hon tillverkar och säljer armband i olika färger och storlekar, som också kan anpassas efter kundens önskemål. För varje sålt armband har hon valt att skänka 25 procent av inkomsten till Läkare Utan Gränser.

– Det känns roligt att ha blivit antagen med tanke på att man får skapa sitt eget företag men också för att man får lära sig väldigt mycket, fortsätter hon.

Uppstart med utbildning och inspiration

Deltagarna söker in med sina idéer och de antagna får sedan utbildning, startkapital och coachning för att utveckla sin idé och bygga upp sitt företagarsinne.

Första veckan på sommarlovet tillbringade de i kommunens lokaler då det bjöds på fyra heldagar av utbildning, personlig utveckling och inspiration. Den så kallade utvecklingsveckan.

– Utvecklingsveckan var lärorik. Jag lärde mig en hel del om hur man driver företag från de intressanta föreläsningarna vi hade. Dessutom träffade jag nya människor och fick lyssna till deras företagsidéer vilket var spännande. Tillsammans kunde vi diskutera våra idéer och hur vi skulle utveckla våra företag och på så sätt hjälpa varandra, säger Celestine Johansson.

Celestine är intresserad av miljö och ville därför starta ett sommarföretag som erbjuder bivaxdukar som kan ersätta plastfolien. Bivaxdukarna gör hon själv och de kan formas och anpassas efter kundens önskemål.

Stöd av coacher

Efter utvecklingsveckan får de på riktigt börja driva sina företag själva – med stöd av varsin coach. Coacherna kommer från näringslivet och har själva erfarenhet av företagande. De ställer upp ideellt under sommaren och är ungdomarnas stöd för alla frågor som kan tänkas dyka upp hos de nya företagarna.

– Det känns verkligen jättebra att ha en coach som stöd. Det är en bra trygghet eftersom coacherna har jobbat inom branschen länge. Min coach är verkligen en positiv person och finns bara ett samtal bort ifall jag ska behöva hjälp med något, säger Celestine.

Efter sommaren samlas gruppen igen för att följa upp sommaren och dela erfarenheter.

Text: Malin Wictorén

Senast ändrad den 27 juni 2019

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall