Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsverksamheten slår på stora trumman

22 augusti 2019 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Under Stadsfesten 2019 har Ungdomsverksamheten inom Kultur- och fritidsförvaltningen en stark närvaro med massor av egna aktiviteter och samverkan med olika föreningar och organisationer.

Artisten Imenella kommer till Borggårdens scen. Foto: Luger

Under Stadsfesten visar Ungdomsverksamheten inom kommunen upp många av sina aktiva och kreativa sidor. Fritidsgårdarna flyttar till exempel ut delar av sina verksamheter till Domkyrkoparken och mängder med samarbeten med aktörer som Kfum Funkis, Hangaren, Love Riot och många fler, äger rum.
 
– Stadsfesten är en viktig plats för oss att möta Linköpings ungdomar och få dem att känna sig välkomna och delaktiga, men det är också ett väldigt fint tillfälle att skapa nya förutsättningar för samarbeten med föreningar och medborgare, säger Mårten Hafström, kulturutvecklingschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Puls på Borggården

Att det är fullt med positiv energi och aktivitet på Borggården under Stadsfesten är numera tradition. I år har arrangörsgruppen Gähda fått ett stort ansvar för scenen där.
 
Gähda är en ungdomsförening som har bildats med hjälp av UngPuls – en kommunal verksamhet som har mötesplatser i Berga, Ryd och Skäggetorp. Till UngPuls kan ungdomar mellan 16 och 25 år få stöttning och coachning med att driva egna projekt och starta föreningar eller gruppverksamheter tillsammans med utbildade fritidsledare. Ett lyckat utfall av just detta är Gähda, som redan har arrangerat flertalet fester och bokat nationella artister till Linköping. Under Stadsfesten är de huvudansvariga för scenen på Borggården, där de har varit delaktiga i bokningsprocesserna av artisterna Lamix, Cherrie, Imenella och Mares.
 
Arrangörsgruppen Gähda vill skapa gemenskap bland Linköpings unga. Foto: Anton Bergström

– Vi vill skapa gemenskap bland ungdomar i Linköping oavsett identitet, bakgrund eller religion Vi hoppas på att få se alla typer av ungdomar på Borggården och att alla har en härlig kväll tillsammans, låter Gähda-gänget hälsa.

Avslutar sommarlovet

Samtidigt lider projektet ”Lov i Linköping” mot sin säsongsavslutning och fullbordar under Stadsfesten sina sommarlovsaktiviteter med en tvådagarsfest i Domkyrkoparken. Här hålls under fredagen och lördagen konserter med Captain Jack´s Army, Dr. Bombay och Vilden.
 
Även vinnaren av Funkisfestivalen i Linköping, Jessica Längerberg, kommer att uppträda tillsammans med andra medtävlare. Funkisfestivalen är en nationell sångtävling för personer med funktionsnedsättning inom LSS, dit Jessica har tagit sig hela vägen till riksfinalen som hålls på Waterfront i Stockholm 26 augusti. I Linköping är det den kommunala verksamheten LikaOlika som arrangerat delfinalen, och som tillika håller i trådarna under Stadsfesten.

Maskot med egen låt

Under sommaren har Lov i Linköpings alldeles egna maskot Love synts runt om i Linköping i samband med olika lovaktiviteter. Lejonkaraktären har visat sig vara väldigt populär och efterfrågad framförallt bland de yngre barnen. Och nu har Love även fått en egen låt.

– Vi har haft ett samarbete med en etablerad musikproducent som nu resulterar i Loves egen låt. Det ska bli jättekul att spela upp och presentera den under Stadsfesten, berättar Leif Bronsén, projektledare för Lov i Linköping.
 
Lejonet Love har fått en egen låt. Foto: Mattias Grane

Ung i parken

Mellan torsdag och lördag flyttar också Linköpings olika fritidsgårdar ut sina verksamheter till Domkyrkoparken under parollen ”Ung i parken”. Här erbjuds en mängd aktiviteter riktade mot barn och unga, med möjlighet att prova på inspelning i musikstudio, testa retro-tv-spel med verksamheten Räser, åka skateboard i ramp med Hangaren och mycket annat.
 
I Domkyrkoparken kommer man även hitta KFUM Funkis, som är en lek- och mötesplats för barn i åldern 3-11 år med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, samt eventytan Love Riot dit ungdomar kan komma och prata om jämställdhet, jämlikhet, samtycke och mycket annat.

HerStory är ett arrangemang som också är på plats för att synliggöra och sprida starka kvinnliga förebilders historier. Även tjejjouren Beata, kvinnojouren Ellinor och Brottsofferjouren närvarar i Domkyrkoparken under hela Stadsfesten.
 
Text: Mattias Grane

Senast ändrad den 22 augusti 2019

Senaste nytt

Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år