Hoppa till huvudinnehåll

Uppmaningen: Cykla till jobbet

16 september 2020 | Stadsplanering & trafik, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Att gå eller cykla till jobbet är ett sätt att bidra till att minska smittspridningen i samhället. Linköpings kommun uppmanar nu alla som kan att cykla.
Nicklas Alsö, miljösamordnare Linköpings kommun.

Om fler cyklar blir det bättre även för dem som måste använda kollektivtrafik för att ta sig till jobbet. Den uppmaningen riktar kommunens miljösamordnare Nicklas Alsö till Linköpingsborna.

– Kanske är det dags för en ny vana. Var du än är i Linköping är det oftast inte särskilt långt att cykla, säger Nicklas Alsö.

Korta avstånd

Linköping kallas ibland tiominutersstaden, från många stadsdelar tar det inte mer än tio-femton minuter att nå centrum. Skillnaden i total restid dörr till dörr är ofta inte så stor mellan bil och cykel.

Ändå dominerar bilen i trafiken. I Grön Resplan för Linköpings kommun finns målet att minska bilens andel och öka andelen resor med kollektivtrafik och cykel. Grön resplan är en handlingsplan med åtgärder för att underlätta för kommunens anställda att resa miljövänligt.

– Coronapandemin gör ju att vi på kort sikt måste tänka lite annorlunda om kollektivtrafiken. Det stora flertalet kan inte jobba hemifrån. Vi måste hjälpa till så att inte bussarna blir överfulla, så att de som verkligen behöver åka buss får plats att göra det på ett säkert sätt.

Cykla och gå om du kan

Nicklas Alsö riktar samma uppmaning till dem som funderar på att ta bilen istället för bussen. Det blir trångt på parkeringsplatserna och de som verkligen behöver bilen och inte kan åka buss eller cykel behöver dessa.

Övergripande mål för Linköpings trafikarbete är att:

  • sänka andelen biltrafik från ca 60 procent till ca 40 procent
  • öka andelen kollektivtrafikresenärer från 12 procent till ca 20 procent
  • öka andelen cykeltrafikanter från 28 procent till 40 procent                                                   

Målen ska ha nåtts 2030. 

Visste du att:

  • En tredjedel av alla resor i Linköping sker med cykel.
  • 10 mil gång- cykelväg sopsaltas vintertid.
  • Visste du att elcyklister på samhällsnivå får lika mycket motion som de som cyklar utan motor eftersom de vanligtvis cyklar längre?

Senast ändrad den 15 september 2020

Senaste nytt

Bassängerna är testade - 23 dagar kvar till öppning Det hände på fullmäktige i mars Snöovädret påverkar sophämtningen Linköping på besök i systerorten Palo Alto Förslaget om nedläggning av förskolor och skolor blir verklighet Reservrutiner påkopplade när trygghetslarm slutade fungera Nya åtgärder ska motverka segregation Inför beslutet om skollokaler - så går nämndmötet till Kom och se eldshow på Earth hour Dags att sopa upp gruset