Hoppa till huvudinnehåll

”Värna äldre och undvik onödiga resor”

9 april 2020 | Covid-19
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Region Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun går nu ut med en gemensam uppmaning till östgötarna inför påsken: värna äldre och andra riskgrupper, undvik onödiga resor och följ myndigheternas råd och föreskrifter.

Foto: Scandinav

Folkhälsomyndighetens strategi är att bromsa smittspridningen och skydda riskgrupper, för att minska antalet sjuka som är i behov av intensivvård samtidigt. Parallellt arbetar Region Östergötland intensivt med att bygga ut sin intensivvårdskapacitet.

– Vi har alla ett ansvar för att göra vad vi kan för att bromsa smittspridningen och skydda äldre och andra riskgrupper. Ju långsammare coronaviruset sprids, desto bättre förutsättningar får vården att ta hand om de östgötar som är i behov av vård, säger regionstyrelsen ordförande Kaisa Karro (S).

Riskgrupper behöver värnas

Tillsammans med Stockholm och Sörmland är Östergötland den region som har flest bekräftade fall av covid-19 per capita. Folkhälsomyndigheten har pekat ut ett antal riskgrupper, däribland personer över 70 år, som särskilt behöver värnas.

Inför påskhelgen vill Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping, be alla Linköpingsbor att hjälpas åt att skydda våra äldre och övriga i riskgrupperna.

– Hur tråkigt det än är att inte få träffa nära och kära i påsk så måste vi alla göra den uppoffringen som krävs för att minska smittspridningen. Om vi alla hjälps åt med det kommer både liv räddas och sjukvården få bättre förutsättningar att klara av att ge vård till dem som insjuknar, säger han.

Politisk samverkan

Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, framhåller att det höga antalet fall i Östergötland ställer krav på en effektiv politisk samverkan, bland annat när det gäller fördelning av skyddsutrustning.

– Men enskilda personers beslut har också stor påverkan på virusets spridning och effekter, inte minst när det gäller att respektera besöksförbuden på våra äldreboenden, säger han.

Uppmaning inför påsken:

-Det är viktigt att undvika onödiga resor, större middagar och fester. Besök inte äldre släktingar och vänner i hemmet.

-Tänk på att hålla avstånd, nys i armvecket och stanna hemma vid symtom.

-Ring gärna ett extra samtal till dina nära och kära eller försök att hitta nya kreativa sätt att upprätthålla era traditioner.

-Passa på att vara ute i naturen under påsken. En promenad eller annan fysisk aktivitet är bra för hälsan.

Senast ändrad den 9 april 2020

Senaste nytt

Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år