Hoppa till huvudinnehåll

Vinterljus kommer tillbaka

27 mars 2019 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Ja, det är sant. Efterlängtade Vinterljus kommer tillbaka efter tre års uppehåll. Platsen för ljusinstallationerna i vinterljusslingan blir i området kring Stora torget, Biskopsparken och Domkyrkan.


Efter tre års uppehåll kommer Vinterljus tillbaka! Här en installation från 2015, sist det begav sig.
Foto: Göran Billeson.

Det var 2016 som Vinterljus tog semester, istället satsade kommunen då på att förnya julbelysningen på torgen och gatorna i centrala Linköping. Julbelysningen kommer sättas upp som vanligt, men utöver det tillkommer en vinterljusslinga i traditionell anda. Ljusinstallationerna i slingan ska formges av konstnärer och ljusdesigners, och anbudsförfrågningar går ut inom kort. Vissa installationer kommer permanentas.

– Det är verkligen riktigt roligt att vi nu åter har möjlighet att erbjuda Linköpingsborna ett riktigt vackert ljusevenemang när året är som mörkast. Vinterljus är ett uppskattat evenemang, säger Muharrem Demirok (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, angående nämndens beslut.

Årets tema är "rörelse"

Temat för Vinterljus är ”rörelse” och har arbetats fram av en projektgrupp med personer från Linköpings kommun, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen, Tekniska verken och Visit Linköping och co.

– Vi har ett helt nytt grundkoncept. Tidigare har Vinterljus drivits av en av kommunens förvaltningar. Nu deltar flera förvaltningar och kommunägda bolag i projektet. Vi kommer bjuda in fler aktörer att medverka, både offentliga och privata. Tanken är att Vinterljus ska växa över tid, säger projektledare Elna Hammarström från Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Återbruk i fokus

En annan viktig del i det nya konceptet är återbruk och smarta lösningar. Ett exempel är att några installationer ska baseras på återanvänt material. Ett annat är själva ledningarna som förser installationerna med elektricitet.

– Parterna i projektgruppen sitter på specialkunskap inom olika områden och i ett parallellt projekt pågår arbete med att dra permanent el och fiberanslutning till valda torg och platser i staden. På så vis kan man använda el-punkterna vid flera evenemang, både stora och små evenemang, och slipper dra tillfälliga kablar kors och tvärs, fortsätter Elna.

Själva Vinterljus ska pågå under en begränsad tid, med start i samband med lucia den 13 december och slut den 22 december. Julbelysningen sitter som vanligt uppe under hela perioden fram till tjugondedag knut.

Text: Anna Frejd

Senast ändrad den 27 mars 2019

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall