Bakgrunden till att det infördes ett nytt arbetssätt i Linköpings förskolor handlar om att det varit svårt att hitta tillräckligt många timvikarier samtidigt som antalet barn i förskolan minskar. För att då inte behöva säga upp tillsvidareanställda medarbetare var syftet att minska antalet timvikarier och jobba utifrån ett gemensamt arbetssätt som kallas samplanering. Det innebär att man inom ett rektorsområde hjälps åt vid kortare frånvaro som uppstår.
– Nu har vi testat det här arbetssättet under en tid och gjort en uppföljning med medarbetare och chefer. Uppföljningen visar att det inte fått den effekt som vi hoppats på överallt. Vi behöver därför göra en ändring i beslutet för att i större utsträckning hitta lösningar utifrån lokala behov, säger Helén Petersson, avdelningschef förskola.
Det innebär att det inte längre finns något gemensamt sätt i organisering för att minska behovet av timvikarier. Samplanering som gemensamt arbetssätt upphör, däremot kan det fortfarande vara ett alternativ när det fungerar.
– Organiseringen ska anpassas utifrån de behov och förutsättningar som finns på varje förskola och inom varje rektorsområde, för att minska behovet av timvikarier, säger Helén Petersson.
Samma utmaningar när barnantalet fortsätter minska
Det är fortfarande samma utmaningar inom förskolan som tidigare, barnantalet fortsätter att minska och kommunen vill behålla tillsvidareanställda medarbetare med kompetens och utbildning för uppdraget. Det finns inte heller timvikarier i den omfattning som behövs.
– Vi behöver fortsätta tänka nytt och hitta nya arbetssätt för att kunna behålla tillsvidareanställda medarbetare. Jag vet att det finns många förslag på hur en sådan organisering skulle kunna se ut från både medarbetare och chefer. Det ska vi ta tillvara på, säger Helén.
Alla medarbetare har fått information om ändringen och utifrån underlaget i undersökningen kommer rektorerna arbeta vidare med planeringen för varje arbetsplats och rektorsområde.