Hoppa till huvudinnehåll

Borta bra men hemma bäst

1 augusti 2024 | Omsorg & hjälp, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Vi blir allt äldre och med åldern kommer krämpor. Trots det vill de allra flesta bo kvar hemma och klara sig själva. Med projektet Enkelt och tryggt hemma undersöker kommunen möjligheterna för äldre att bo kvar i sin egen bostad och leva ett självständigt och hälsosamt liv, långt upp i åren.
Folder och trygghetspaket på ett bord.

Den paketerade trygghetslösningen – Närståendepaket plus.

“Här ska jag bo tills jag dör” är inte en alltför ovanlig fras, men desto svårare att faktiskt klara. På ålderns höst påverkas hälsan och behovet av hjälp och stöd ökar. Att flytta in på ett äldreboende eller ta hjälp av hemtjänst är ett alternativ, men Linköpings kommun undersöker nu ett annat; att med hjälp av smarta hemlösningar skapa förutsättningar för äldre att vara självständiga och kunna bo kvar hemma längre.

Folder med text och bilder.

En folder beskriver hur projektet går till och vad som ingår.

Enkelt och tryggt hemma

Projektet startade 2021 och är ett samarbete mellan Stångåstaden, Utsikt, Kinda kommun, Karlskrona kommun och forskningsinstitutet Rise. I projektet har man använt sig av tjänstedesign, alltså att man utgått från användarens behov för att göra produkten användarvänlig och relevant.

– Vi började med att träffa målgruppen, medborgare i åldern 70+, och definierade olika problemområden. Sen gick vi till marknaden och frågade 130 företag vad de kunde erbjuda för tekniska lösningar. Det svåra var att det inte fanns någon färdig lösning för vår målgrupp, men till slut valdes nio företag och deras produkter ut, säger John Fristedt, utvecklingsledare på Socialförvaltningen.

En man och en hand som håller i en mobiltelefon.

Projektledare John Fristedt och den tillhörande app som nära och kära kan använda för att få uppdateringar.

Skapade två visningslägenheter

Därefter skapades två visningslägenheter där tekniken testades och utvärderades. Utifrån resultatet landade man i två produkter. Under våren 2024 fick cirka 20 familjer testa produkterna i sina egna hem. Nu ska Rise göra en resultatrapport som släpps till hösten. De ska bland annat undersöka om testpersonernas och deras nära och käras känsla av trygghet ökat, om behovet av hemtjänst kan skjutas upp och vilka kostnadsbesparingar det skulle innebära för kommunen.

En knapp på en dörr och en rörelsesensor på en vägg.

I projektet finns en knapp placerad vid ytterdörren där man informerar om man kommer eller går samt en rörelsesensor.

Unikt med projektet

– Vi har sett ett behov, utgått från målgruppen, formulerat en problemställning mot marknaden och paketerat en nytänkande lösning. Det är vad jag tycker är unikt med det här projektet, säger John Fristedt.

Projektet var även en viktig del i det framgångsrecept som gjorde att Linköping blev utsett till Europas mest innovativa stad av EU-kommissionen som vinnare av iCapital Awards 2023.

Text och foto: Evelina Restrup

  • Passivitetslarm: Om ingen rört sig i bostaden under valda tidsintervall skickas ett meddelande till angivna mottagare.
  • Rörelselarm: Utlöses om någon rör sig i bostaden under valda tidsintervall, angivna mottagare meddelas. Det fungerar också som ett inbrottslarm när ingen är hemma.
  • Påminnelse: Via telefon och/eller högtalare ges en påminnelse om något viktigt, till exempel medicinering.
  • Nattligt ljus: När någon rör sig i bostaden under den mörka delen av dygnet, tänds en eller flera ljuskällor för att undvika snubbelolyckor.
  • Temperaturlarm: Utlöses om innetemperaturen går utanför valt intervall, exempelvis om man glömt stänga ett fönster på vintern.

Senast ändrad den 1 augusti 2024

Senaste nytt

Linköpings kommun bland de tre bästa på klimatanpassning
Förslag på ny avfallstaxa
Niklas Selander ny vd för Sankt Kors-koncernen
Det hände på fullmäktige i juni
Barnbadet på Tinnis är invigt – första steget mot ett nytt Tinnis
Malin Ljung blir ny näringslivsdirektör
Så här påverkar studentfirandet trafiken
Avgörande beslut för den nya centralstationen