Hoppa till huvudinnehåll

Byggkollo ska locka unga till branschen

20 juni 2024 | Uppleva & göra, Förskola & utbildning
I juni är Anders Ljungstedts gymnasium fyllt av barn mellan 8 och 10 år som får prova på livet som byggarbetare. Genom ett byggkollo hoppas man väcka intresset för bygg- och anläggningsprogrammet, och senare branschen, hos de unga deltagarna.
Barn i varselväst och hjälm

Byggkollo på Anders Ljungstedts Gymnasium. Foto: Evelina Restrup

På byggkollot får barnen prova på en rad olika aktiviteter. De bygger och målar egna lådbilar, gjuter i betong och får köra riktiga gräv- och lastmaskiner. Kollot avslutas med ett spännande lådbilsrace där polisen besiktar bilarna och vinkar igång racet.

– Det är alltid en höjdpunkt på veckan och väldigt populärt bland både barnen och deras familjer, berättar Magnus Almberg, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet och på byggkollot.

Man i förgrunden, barn och lådbilar i bakgrundenMagnus Almberg, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet och på byggkollot välkomnar alla racerförare och anhöriga.

Skapa intresse för byggbranschen

Initiativet startade sommaren 2022 för att möta upp det minskade intresset för yrkesprogram och framförallt byggbranschen.

– Byggkollot är vårt sätt att så ett frö hos barnen och visa hur spännande och mångsidigt arbete inom byggsektorn kan vara. Med tanke på den utbildningsskuld som byggts upp sedan 90-talet och den nuvarande lågkonjunkturen, är det viktigare än någonsin att locka nya generationer till branschen, säger Magnus.

Lärorikt samarbete

Elever som läser år två på bygg- och anläggningsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium får möjlighet att jobba som ledare på kollot genom feriearbete. Magnus fortsätter:

– Att vara ledare under de här veckorna är en fantastisk möjlighet för våra elever att utveckla sina ledarskapsförmågor och få praktisk erfarenhet. De blir riktiga idoler för de yngre barnen och lär sig ta ansvar på ett helt nytt sätt.

Barn åker lådbil

En sitter i och de andra puttar på. Efter ett varv byter de plats. Den som går i mål först med alla sina förare vinner.

Starkt stöd från branschen

Kommunen arbetar kontinuerligt med att stödja och synliggöra yrkesutbildningar och har flera initiativ på gång, inklusive yrkesmässor och prova-på-dagar för högstadieelever. Just byggkollot är en satsning som görs tillsammans med Byggbranschens yrkesnämnd (BYN), där BYN tillsammans med några lokala företag står för materialkostnader och en del av utrustningen.

– Vi ser detta som en viktig investering för framtiden och har fått fantastisk respons från både barn och föräldrar. Att tidigt få en positiv upplevelse av byggbranschen kan vara avgörande för framtida yrkesval, säger Tobias Elf Svensson, sekreterare i Byggbranschens yrkesnämnd Östergötland.

Personer i arbetskläder bakifrån

Elever som läser år två på bygg- och anläggningsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium får möjlighet att jobba som ledare på kollot.

Text: Madeleine Tuomi
Foto: Evelina Restrup

Senast ändrad den 20 juni 2024

Senaste nytt

Fritt fram för bad vid Hjulsbrobadet
Avrådan från bad vid Hjulsbrobadet
Ökad trygghet vid aktivitetsparkerna kvällstid
SM i simning på Tinnerbäcksbadet
Framgångsrecept gör fler hushåll självförsörjande
Roboten som hjälper elever tillbaka till skolbänken