Hoppa till huvudinnehåll

Dags för levande historia - nu börjar Tidernas sommar

24 juni 2024 | Uppleva & göra
Nu är det äntligen dags för årets upplaga av Tidernas sommar i Gamla Linköping. Det blir många härliga veckor fyllda av aktiviteter för barn och vuxna.
Kryddbodtorget med kullersten i Gamla Linköping. Häst med vagn i bakgrunden.

Tidernas sommar är ett samlingsnamn för allt det som händer i Gamla Linköping under perioden 24 juni-11 augusti. Det allt från att prova på hushållssysslor och hantverk från förr till att åka en tur med häst och vagn, lyssna på musik eller träffa historiska karaktärer i olika teaterscener. Det erbjuds såväl ett antal kortföreställningar och dramatiserade vandringar som mer spontana scener på gator och torg. 

Många av aktiviteterna är anpassade för barn, t ex lek- och lärmiljöerna Barnens bod och lekladugården, men det mesta kan uppskattas av alla åldrar. 

﹘ Under Tidernas sommar ger vi både stora och små chansen att få leva sig in i historien med alla sinnen och själva ta del i olika prova på-aktiviteter, säger Lotta Jerndal, verksamhetsledare och projektledare för Tidernas sommar. 

﹘ Vår ambition är att man ska få vara med om spännande och roliga saker bakom så gott som varje husknut. Ett lustfyllt lärande, helt enkelt, och en möjlighet att upptäcka att historia är riktigt kul, fortsätter Lotta.

Experimentera med Fenomenmagasinet 

Andra inslag under sommaren är Fenomenmagasinets pop up-verksamhet vid dansbanan, en succé från förra året som fortsätter även i år och där besökarna får utföra experiment inom teknik och naturvetenskap. Vid Lill-Valla lekpark kommer det att finnas möjlighet att låna spel och lekutrustning i en obemannad spelbank. Alldeles intill finns hästar och smådjur; getter, kaniner, höns och ankor. I hagar i Vallaskogen betar friluftsmuseets skogsfår.

Teater blir det mycket av och några nya föreställningar sätts upp på olika scener. På Folkparksteatern spelas LasseMajas Detektivbyrå och campingmysteriet och Pelle Svanslös är lös. På Lilla Scenen spelas Den förtrollade kofferten och i dockteatervagnen i Huitfeltska trädgården Kejsarens nya kläder.

Familjedag den 30 juni

Söndagen den 30 juni arrangeras en särskild familjedag i samarbete med Visit Linköping. Dagen kommer att ha extra fokus på att synliggöra sommarens utbud i Gamla Linköping för Linköpingsfamiljer och att få dem att upptäcka den pärla de har på hemmaplan.

﹘ Vi tror att vi har mycket att vinna på att öka kännedomen om Gamla LInköping hos Linköpingsborna och att få dem att vilja lära känna museet lite närmare. Detta för att de i sin tur ska kunna fungera som goda ambassadörer för Gamla Linköping - att det ska vara en självklar plats att besöka när man själv får besök av släkt och vänner, säger Tina Karlsson From, museichef.

Senast ändrad den 24 juni 2024

Senaste nytt

Fritt fram för bad vid Hjulsbrobadet
Avrådan från bad vid Hjulsbrobadet
Ökad trygghet vid aktivitetsparkerna kvällstid
SM i simning på Tinnerbäcksbadet
Framgångsrecept gör fler hushåll självförsörjande
Roboten som hjälper elever tillbaka till skolbänken